Sina, van sociale media naar bankieren

Op 27/08/13
Deel via

Banken schakelen geregeld sociale media in om nieuwe diensten of originele producten voor te stellen. Het omgekeerde komt niet zo vaak voor: sociale media die gaan bankie-ren. En toch. Een van de grote namen staat klaar om een poging te wagen. In China, meer bepaald.

Facebook heeft wel eens pogingen ondernomen om een eigen munt uit te brengen maar zonder veel succes. En dat is dan nog heel iets anders als echte bankdiensten aanbieden. Toch wil Sina, een van de groten onder de sociale media in China, het gaan proberen. Sina, vooral bekend van zijn microbloggingplatform Weibo (iets als Twitter, met een slordige 500 miljoen gebruikers) gaat de uitdaging aan om bankdiensten aan te bieden.

Iets meer dan een jaar geleden sloegen Sina Weibo en China Merchants Bank de handen in elkaar om een ‘sociale’ kredietkaart te lanceren, met daarop de Sina Weibo-url van de gebruiker. De kaarthouders kregen gerichte aanbiedingen en punten op basis van hun activiteit op de microbloggingsite, enz. Tot zover de eerste fase. Enkele maanden later voerde Sina de Weibo Wallet in, een mobiele portefeuille waarmee de leden van het sociale netwerk hun aankopen op de partnersites en zelfs hun dagelijkse boodschappen kunnen betalen. Tot zover de tweede fase…

In april van dit jaar werd Weibo Pay boven de doopvont gehouden, een online betaal-dienst naar het voorbeeld van PayPal. En in september zet Sina de ultieme stap met de lancering van Weibank. Weibank zou via Internet zonder meer de hele financiële basis-dienstverlening aanbieden: transacties, overschrijvingen, kredietkaartbeheer, stortin-gen,… Alle details zijn nog niet bekend, maar de specialist van de sociale media heeft begin juli wel een licentie gekregen van de People’s Bank of China, de centrale bank van de Volksrepubliek.

Dat we hier een van de grote sociale-mediasites op het terrein van de bankiers zien komen is eigenlijk niet te verwonderen, als je weet dat meer dan 300 miljoen Chinezen gebruik maken van online bankdiensten en dat 80 % van de Chinese consumenten het liefste de telefoon zien uitgroeien tot het belangrijkste betaalmiddel, nog vóór de bank-kaart. Bovendien, zoals we enkele maanden geleden al meldden, blijkt uit, een recent onderzoek door Kapronasia, dat Chinese consu-menten, meer dan de Amerikaanse, openstaan voor het gebruik van sociale media in de interactie met hun bank.

Laten we die ontwikkeling van Weibank maar van nabij volgen. En stel je even voor dat de Chinezen ook Facebook, Twitter en dergelijke meer op ideeën brengen...

Meer weten...