Sixdots, betalen met 6 cijfers!

Op 18/12/13
Deel via

In het rijtje van de ‘wallets’ mikt het Belgische Sixdots resoluut op een stukje van de Europese taart. Tegen 2020 zou ongeveer de helft van de transacties in winkels mobiel moeten gebeuren. Sixdots, het resultaat van een joint venture tussen Belgacom en BNP Paribas Fortis, zal trouwens veel meer zijn dan enkel een nieuw betaalmiddel... En niet enkel voor BNP-klanten.In 2017 zullen mobiele betalingen wereldwijd goed zijn voor zowat 721 miljard dollar, aldus onderzoeksbureau Gartner. Onder andere Square en Flint doen veel inkt vloeien, maar Sixdots, het gezamenlijke initiatief van Belgacom en BNP Paribas Fortis, hoopt ook uit te groeien tot een van de belangrijke marktspelers.

De nieuwe digitale portefeuille komt bij ons op de markt begin 2014. Maar hij zou ook al snel op de Franse markt worden aangeboden. Met Sixdots heb je geen kaartlezer meer nodig en moet je geen kaartnummer, geldigheidsdatum of CID-code meer invoeren: een code van 6 cijfers volstaat om zich te identificeren en te betalen. De Belgische wallet is gebaseerd op de nieuwe betaaloplossing MasterPass.

Sixdots is veel meer dan gewoon een mobiel betaalmiddel. Op termijn zal het een hele reeks extra diensten aanbieden zoals de elektronische bewaring van coupons of de mogelijkheid om je treinticket of zitje in de bioscoop te reserveren. Files aan het loket in het station behoren dan definitief tot het verleden. En je ticket printen, hoeft ook niet meer. Je biedt je smartphone gewoon aan aan de controleur. Sixdots zou het zelfs mogelijk maken om de reiziger op de hoogte te brengen als zijn trein vertraging heeft! En door je bioscoopticket aan de ingang van de zaal te tonen, zijn ook kortingen op een zak popcorn mogelijk.

Het door Accenture ontwikkelde platform zal over enkele weken operationeel zijn. Eerst start er een testproject met een beperkt aantal winkeliers en gebruikers voor e-commercebetalingen en vrij snel ook voor in-appbetalingen. Er zijn ook gesprekken aan de gang met verscheidene retailmerken, onder meer de keten Exki. De commerciële lancering staat gepland in het voorjaar van 2014. Nuttig om weten ook is dat het systeem beschikbaar is voor wie een debet- of kredietkaart heeft, ongeacht bij welke bank je bent.

Belgian Mobile Wallet, de nv die Sixdots overkoepelt, hoopt in de eerste plaats te zorgen voor ‘gebruiksvriendelijkheid in de wereld van de Belgische m-commerce’.