Slay those deadlines!

Op 06/04/18
Deel via

Als startende ondernemer wordt tijd je kostbaarste goed. Er zijn maar 24 uur op een dag en tenzij je Doctor Who heet, kan je niet effe de Tardis induiken. Hoe zorg je ervoor dat je jouw tijd goed besteedt en nog tijd overhoudt voor iets anders dan werken, werken, werken?

Maak komaf met uitstel

Heel wat bekende genieën waren krakken in uitstellen. Mozart werkte zijn Don Giovanni de avond ervoor nog af. De inkt was zelfs nog niet droog toen het stuk in première ging. Douglas Adams van de scifiklassieker ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’ zat liever in bad dan te schrijven. Hij verplichtte zelfs zijn uitgevers om hem gewoon op te sluiten zodat hij iets op papier kon zetten.

We get it: soms hang je gewoon liever op Instagram rond. Maar dan blijft het werk wel liggen. Nu je je eigen baas bent, moet je je af en toe ook gedragen als een baas: geef jezelf een deadline, schrijf die op en respecteer ze. Of als je de drang om te niksen voelt komen, beloof jezelf dan een beloning als je toch nog iets afwerkt. Klinkt simpel, maar het werkt.

You say tomato, I say tomato

Je kent ze wel, timers in de vorm van een tomaat. De Pomodoro-techniek werkt als volgt: je beslist wat je wilt gaan doen, zet de timer op 25 min., en werkt verder tot de timer gaat. Duid ergens aan dat je een pomodoro hebt behaald (applausje!) en neem een korte pauze van een vijftal minuutjes. Elke vier pomodoro’s neem je een langere pauze van een kwartier tot een halfuur. Deze techniek zorgt voor maximum focus en houdt je creatief. Je hoeft geen tomatenkookwekker in huis te halen, gewoon even een app downloaden en je bent vertrokken. Meer over de ‘Pomodoro Technique’ lees je hier en de app zelf: Flat Tomato op App store of voor Android.

Check je e-mail op vaste tijden

Probeer aan de verleiding te weerstaan om elke e-mail onmiddellijk te lezen. Werk eerst iets af, en lees dan je inkomende mail. Negeer ook alle pings van Whatsapp, Messenger enzovoort. Lukt het niet? Installeer dan ‘Procrastrination Punisher’: die blokkeert bepaalde apps terwijl je bezig bent (wel enkel voor Android).
Hier vind je trouwens nog heel veel andere apps die je helpen bij je digitale detox!

Werk op je eigen bioritme

Er zijn ochtendmensen, avondmensen, nachtraven. Je kent vast dat gevoel: het is 16u en je zit een beetje levenloos voor je uit te staren. Je creativiteit zit op een all-time low. Leer die momenten herkennen en reserveer ze voor saaiere, eenvoudige jobs die niet al te veel van je neuronen vragen.

Probeer ook ’s, net zoals top-CEO’s, wat vroeger op te staan. Die extra uurtjes voordat je klanten wakker worden, zijn soms ideaal om strategisch werk te doen. Maar zoals Tim Cook elke dag om 3u45 ’s nachts opstaan, is er voor ons dan weer een beetje veel over.

Registreer je uren correct

Als je met een uurtarief werkt, download dan een timetracking app in de App Store of Google play. Zo houd je perfect bij wat je op een dag gedaan hebt voor welke opdrachtgever. Bekende voorbeelden zijn TimeTracker, Toggl, Harvest, TopTracker, RescueTime … De meeste hebben een freemium en een premium versie. Probeer er dus eerst een paar uit en kies daarna diegene die je het handigste vindt.