Slim gezien door oma en opa

Op 21/12/18
Deel via

Oké, fazant op grootmoeders wijze, daar passen we voor. Maar onze grootouders hebben wel slimme tips om met geld om te gaan. Dus voor één keertje gaan we de mosterd halen in het pre-mobile tijdperk.

1. Begin zo snel mogelijk met sparen

Tip nummer één: begin te sparen van zodra je inkomsten hebt. Want hoe langer je geld kan investeren, hoe meer het opbrengt. Sparen voor je pensioen is trouwens ook fiscaal interessant.

2. Leer je plan trekken

Lampen ophangen, plamuren, een wasmachine installeren, tegels zetten in je badkamer … Als je voor elke klus iemand moet betalen, dan kost dat op termijn handenvol geld. Terwijl YouTube vol staat met DIY-filmpjes en hacks. Maak je innerlijke klusser wakker en spaar geld uit. Idem dito met eten: thuis koken versus op restaurant eten of laten leveren, bespaart je ook geld.

3. Koop wat je nodig hebt, niet wat je je kan veroorloven

Nog wijze raad van de bomma of bompa. Het is niet omdat je die jas van 350 euro kan kopen, dat je het niet even warm zal hebben met een jas van 100 euro. Met andere woorden: blijf de baas over je geld, en niet omgekeerd.

4. Voel je goed in je vel

Werk niet alleen op het werk maar ook aan jezelf. Mensen die goed in hun vel zitten en zelfvertrouwen hebben, hebben geen fancy auto nodig om in zichzelf te geloven. Trouwens, wist je dat bewezen is dat geld niet per se gelukkig maakt?