Wij krijgen de hele dag van overal meldingen die lang niet altijd meer relevant zijn. Daar wil een Amerikaanse start-up iets aan doen. Slimmere en meer gepersonaliseerde meldingen, dat zou pas vooruitgang zijn!
In het mobiele tijdperk is onze relatie met de bank veranderd: je saldo raadplegen kan altijd en overal, overschrijvingen doen is een kwestie van seconden, fraudedetectie bewaakt onze activiteiten en we doen steeds meer aan . Maar daardoor komen er dagelijks zoveel meldingen op ons af, dat wij soms (no ondersteund beheer van onze persoonlijke financiëngal vaak) de draad kwijtraken.
Een start-up die werd opgericht door twee oud-studenten van de Northwestern University, David Bild en Will Thomsen, wil daar iets aan doen. Het is hun bedoeling om meldingen afkomstig van de bank slimmer te maken, zodat klanten wel perfect hun geldzaken kunnen beheren (reserve, uitgaven), maar niet steeds hun saldo moeten raadplegen.
De start-up in kwestie, die in januari werd gelanceerd, heet Tellur. Hij bezorgt gebruikers gepersonaliserede en gedetailleerde bankmeldingen. Een voorbeeld: Tellur vertelt je dat je saldo laag is en dat je beter even op je uitgaven let, tot je volgende loon wordt gestort. De app waarschuwt je ook dat je binnenkort je uitgavenlimiet voor ontspanning bereikt. Hij analyseert daarvoor je uitgevoerde transacties en deelt ze in per soort, plaats of sector.
De app laat zich van zijn slimste kant zien als hij je helpt om allerlei kosten te vermijden, bijvoorbeeld als je in het rood zou gaan, een rekening laattijdig zou betalen, bij geldopnames of het beheer van je rekening (als je saldo onder het maandelijkse minimum gaat dat je met je bank hebt afgesproken).
David Bild legt uit dat hun service “preventief meldingen verstuurt met essentiële informatie voor de klant in zijn persoonlijke situatie, in plaats van een gewone herinnering, die je te gemakkelijk over het hoofd ziet”. En hij voegt eraan toe: “Als je bij elke uitgave een melding ontvangt, dan wordt dat een automatisme. Wij analyseren veel gedetailleerder de context waarin de waarschuwingen worden verstuurd.”