Sociaal netwerk voor gefortuneerden

Op 25/01/16
Deel via

Een nieuw sociaal netwerk voor gefortuneerden zal niet alleen dienen om te chatten, maar ook om foto’s van financiële bezittingen, vastgoed, het nieuwste jacht of de luxewagen te delen. Hoe ernstig is dat allemaal, Crédit Suisse?

In de Amerikaanse pers gonst het van de geruchten over een dienst die “The Eleven Group” zou heten, zoals het prestigieuze adres van de bank Crédit Suisse in New York: 11 Madison Avenue. Maar eerlijk is eerlijk: “The Eleven Groupe” is voorlopig alleen maar een vrij vaag idee voor een sociaal netwerk dat misschien nooit werkelijkheid wordt.

Wat weten we al zeker? Dat het deponeren van het merk de enige concrete stap is die al werd gezet en dat Crédit Suisse er in alle talen over zwijgt. Maar de bedoeling is duidelijk. De bank gaat ervan uit dat haar zeer begoede cliënteel aanzienlijk evolueert. Enerzijds en in meerderheid gaat het om personen die zelf hun fortuin hebben opgebouwd en anderzijds om afstammelingen en erfgenamen van gefortuneerde families, soms sinds ettelijke generaties.

In vergelijking met vroegere generaties hebben al deze personen een andere visie op het beheer van hun fortuin en hun beleggingsmethodes. De bank moet dus een heel andere koers gaan varen om de klantenrelatie met dit zeer rendabele marktsegment te ontwikkelen en te versterken en op die manier nog meer waarde te creëren.

De “Eleven Group” zou ook de eerste aanzet vormen in de heroriëntering van de activiteiten van de Zwitserse bank op de Amerikaanse markt, na de negatieve ervaringen van de laatste maanden. In essentie zou het gaan om aangepaste online diensten, zoals veilingen, financiële diensten gelinkt aan allerlei beleggingen (privéfondsen, vastgoed, hedgefondsen) of makelaarsdiensten (juwelen, kunstwerken) en financiële en culturele diensten. Alle diensten samen zouden een uiterst selectief netwerk vormen, dat de verbeelding van de superrijken zou prikkelen, zodat ze nog een beetje rijker kunnen worden.

Opmerkelijk is dat het medium ook veel aandacht zou besteden aan goede doelen, want de gefortuneerden van deze wereld hebben blijkbaar veel tijd en geld over voor deze activiteit. Op die manier krijgt het adjectief “sociaal” van dit type netwerken zijn oorspronkelijke betekenis terug.