Social banking landt in Dubai

Op 20/04/15
Deel via

Voor het land is dit een grote primeur. Prototype Interactive, een specialist in digitale toepassingen, lanceerde voor rekening van de Commercial Bank of Dubai een online bankapp die via Facebook functioneert.

In de Verenigde Arabische Emiraten wonen 3,6 miljoen gebruikers van het sociaal netwerk Facebook. 64% of 2,3 miljoen onder hen woont in Dubai. De meeste gebruikers zijn jonge volwassenen van 22 tot 30 jaar. Zij checken Facebook minstens 5 keer per dag en, pittig detail, de eerste keer gemiddeld 15 minuten nadat ze zijn opgestaan. Conclusie: Dubai is een ideaal speelveld voor marketing via de sociale netwerken. Ook het bureau Prototype Interactive begreep welke mogelijkheden dit biedt. Het lanceerde een online bankapp op Facebook voor rekening van de Commercial Bank of Dubai (CBD).

Deze app maakt online banking voor bepaalde verrichtingen overbodig als je een Facebook-gebruiker bent. Via het sociaal netwerk krijg je rechtstreeks toegang tot je rekeningen (saldo, bewegingen), betaal je je kredietkaart (??), schrijf je geld over (onder andere aan je FB-contacten) en beschik je over een zeer visuele tool om je uitgaven te beheren die “Eye on the Expenses” heet.

“Wij willen het onze klanten gemakkelijker maken. Voor veel verrichtingen hebben zij hun bankkantoor niet langer nodig. Bovendien staat onze service mijlenver van de bankinterfaces die gewoonlijk erg ingewikkeld zijn”, verklaart Alexander Rauser, CEO van Prototype Interactive op de website Tech.co.

Bij de ontwikkeling van deze bankapp kregen drie eigenschappen voorrang: gebruiksvriendelijkheid (onder andere om te betalen of geld over te schrijven), een gepersonaliseerde ervaring (rechtstreekse communicatie met de adviseurs en aanbiedingen op maat) en veiligheid (Facebook heeft geen toegang tot de data die via Facebook worden uitgewisseld).

CBD is de eerste bank uit de regio die zich hierop toelegt en de 4e in de wereld, na ICICI Bank in India, CaixaBank in Spanje en de Commonwealth Bank in Australië.