Social media banking made in Kenia

Op 03/10/15
Deel via

NIC Bank wil het eerste bankplatform op de sociale netwerken van Kenia lanceren. Op Facebook, Twitter en zelfs Whatsapp zullen klanten transacties kunnen uitvoeren.

In Afrika blaakt de digitale en/of mobiele bank van gezondheid, zoveel is duidelijk. Wij bespraken hier al eerder de opkomst van mobiele financiële diensten op een continent waar de bevolking nog grotendeels verstoken blijft van de klassieke bankdiensten. In bepaalde regio’s beschikt vrijwel niemand over een bankrekening of kredietkaart.
Maar bijna iedereen heeft er wel een mobiele telefoon. De meeste financiële diensten maken er gebruik van procedures die ook dienen om een telefoon te herladen met een beltegoed.

Maar omdat de sociale netwerken snel aan belang winnen, beginnen de financiële instellingen te experimenteren met nieuwe vormen van bankrelaties. Zo lanceerde NIC Bank in Kenia begin september een nieuwe dienst die onder andere op Twitter en Whatsapp is gebaseerd, twee ontzettend populaire apps in het land.

Hoe verloopt dit in de praktijk? De “sociale bank” NIC Konnect laat klanten transacties uitvoeren via vier originale kanalen: Facebook, Twitter, Whatsapp en zelfs Telegram (een streng beveiligde instantmessagingdienst).

Abonnees krijgen via een pincode toegang tot vijf basisdiensten:
 - rekening raadplegen;
- bankafschriften;
- minuten aankopen voor een telefoontegoed;
- geld overschrijven;
- facturen betalen (gas, water, elektriciteit).

Dat dit initiatief zijn primeur in Kenia beleeft, is geen toeval. Bijna 25 miljoen mensen in het land hebben internettoegang, dat is meer dan de helft van de bevolking! Er zouden 4 miljoen Facebook-gebruikers zijn en 1,8 miljoen Kenianen zitten op Whatsapp.