Social media+personeel = populaire bank

Op 02/11/14
Deel via

Banken zouden flink verder staan als ze hun eigen medewerkers zouden aansporen om de populariteit van hun sociale netwerken op te krikken. Dat is in elk geval de mening van Amber Farley, executive vice president van FMS Social. Wij zetten haar argumenten op een rijtje.

 “Een ambassadeur is iemand die zich inzet voor jouw zaak. Je kan hem ook een supporter of engelbewaarder noemen. Iemand die jouw merk geweldig vindt, praat er beslist over met anderen. En waarom zouden je medewerkers die rol niet kunnen vervullen?”, vroeg Amber Farley zich af tijdens een recente webcast: “Is it Time to Re-evaluate Social Media Operational Efficiencies”. En zij voegde eraan toe: “Het resultaat overtreft altijd de verwachtingen. Je bereikt meteen een 10 keer groter publiek, want iedereen heeft zijn eigen netwerk.”

Veel banken werven al “advocaten” op de sociale media. Niet alleen in de werknemers van een bedrijf schuilen potentiële ambassadeurs, ook in de Raad van Bestuur, bij de toeleveranciers, de verkopers en de filialen. En waarom niet bij de vrienden en familieleden van de werknemers?

Maar mag je iedereen zomaar om het even wat laten verkondigen? Absoluut niet, vindt zij. Elke bank moet procedures, richtlijnen en beleidsregels hanteren: “Dit geldt voor diverse domeinen: bij de opleiding van de medewerkers (bijvoorbeeld: hoe beantwoord je vragen, hoe reageer je op kritiek), bij het naleven van het huishoudelijk reglement van de bank of bij het promoten van producten (op basis van richtlijnen van de instelling). Het bedrijf dient ook regelmatig intern de resultaten van de communicatie via de sociale media bekend te maken.”

Als je hiermee wil starten, zegt Amber Farley, vraag je eerst een kleine groep werknemers, die goed vertrouwd zijn met de regels die gelden op sociale media, om deze communicatie te organiseren.