Sociale media en Deutsche Bank: een geslaagde combinatie

Op 25/03/14
Deel via

Volgens de rapporten van MyPrivateBanking geeft Deutsche Bank de concurrentie het nakijken op sociale netwerken. Wat de succesformule is van Deutsche Bank?

De analisten van MyPrivateBanking zijn formeel: alleen Deutsche Bank prijkt bovenaan de rankings in elk onderzoek over de activiteit van banken op sociale media. De cijfers spreken voor zich: 4de op 50 in het rapport  ‘Social Media in Banking’ in 2012, 1ste op 50 in het onderzoek ‘Mobile Apps for Banking’ in 2011, 2de op 40 in de enquête ‘How Wealth Managers Can Win Clients Online’ in 2011 en 1ste op 30 in de analyse ‘Wealth Management and Social Media’ van 2010.

De analisten van MyPrivateBanking wilden hier meer van weten en hebben zich gebogen  over de ‘succesformule’ van de aanpak van de Duitse bank op het internet in het algemeen en de sociale netwerken in het bijzonder. Ze hebben 6 basisingrediënten opgelijst:

> Het beheer van de activiteiten van een bank op sociale media uitbesteden aan personen die getraind zijn in ‘communicatiemedia’ en ervaring hebben in ‘nieuwe media’. Zo heeft Deutsche Bank zijn hele communicatie 2.0 uitbesteed aan Uli Pecher, een gevestigd journalist die al verscheidene publicaties leidde over internet zoals ‘Business 2.0’ of ‘Focus’.

> Communiceren in de taal van het doelpubliek. Bij Deutsche Bank gebeurt alle communicatie op Facebook, Twitter, YouTube, enzovoorts in het Duits en het Engels. Maar er bestaan ook enkele pagina’s in de talen van de landen waar de bank actief is.

> Een duidelijke strategie formuleren en de steun van de directie krijgen. In 2010 heeft de CEO van Deutsche Bank de globale strategie van zijn afdeling ‘Social Media’ goedgekeurd en haar daarna carte blanche gegeven.

> Voortdurend in contact blijven met de community op sociale netwerken. Op de hoogte blijven van de recentste ontwikkelingen, de nieuwe netwerken en altijd openstaan voor nieuwe mogelijkheden maakt dat u altijd mee bent.

> Regels en een duidelijk beleid vastleggen over de manier van communiceren via de sociale media. Deutsche Bank heeft een goed geïntegreerde en up-to-date portfolio van social media-activiteiten. De bank richt zich heel gericht op verschillende doelpublieken. Op de Duitstalige en Engelstalige homepage van de groep geeft een kleine ‘hub’ onderaan de pagina toegang tot de pagina’s van de bank op sociale media. Dat kan logisch lijken, maar weinig banken doen het… BNP Paribas Fortis is gestart met een vergelijkbaar initiatief , inclusief automatische handtekening in de mail van personeelsleden.

> Openstaan voor dialoog en de discussies controleren op de verschillende sociale media waar u actief bent.

Lees hier het volledige rapport over de winnende strategie van Deutsche Bank op de sociale media.