Zullen de sociale media binnenkort de zoekrobots vervangen? Kunnen ze zorgen voor meer bezoekers op sites? De cijfers tonen in elk geval aan dat zoeken via sociale netwerksites aan populariteit wint en snel evolueert. Ook wanneer het om financiële marketing gaat.
Forrester publiceerde enkele weken geleden zijn jaarverslag over het opzoeken van informatie op het internet (cijfers 2012). Eerste vaststelling: de zoekgewoonten veranderen. In 2010 stelde 18 % van de respondenten dat ze websites vonden via sociale netwerken, vandaag is dat percentage gestegen naar 32 % (25 % in 2011)! Een drastische toename waardoor de sociale media vandaag de op één na populairste manier is om online naar nieuwe inhoud te speuren (zoekrobots hebben met 54% nog altijd een voorsprong, hypertext links komen op de derde plaats met 28 % of 3 % minder dan in 2011, gevolgd door gesponsorde links met 18%).
Dat het vooral de 18-23-jarigen (50 %) en de 24-32-jarigen (43 %) zijn die sociale netwerken het meest als zoekrobot gebruiken, is geen grote verrassing. Facebook en Twitter kunnen binnenkort met hun hashtags en interactie Google en konsoorten aan het wankelen brengen. De actieve of participatieve dimensie van het zoeken via sociale media lijkt meer en meer aan te slaan. Op die netwerken ontdek je namelijk dingen zonder echt te zoeken. Dat fenomeen noemen we serendipiteit.
Eenverandering van gewoonten, ook bancaire en financiële milieus, waarmee marketeers de komende maanden rekening moeten houden. En dus niet langer denken dat op het vlak van ‘search engine optimization’ enkel Google van tel is. Een artikel in ‘The Financial Brand’ legt trouwens uit waarom financiële instellingen beter wat meer belangstelling zouden hebben voor Facebook als het om ‘zoekopdrachten’ gaat.
Facebook biedt namelijk meerdere voordelen ten opzichte van Google, ook al voert Facebook Graph Search (voorlopig nog altijd in een bètaversie) enkel zoekopdrachten op Facebook. Dat komt omdat mensen op Facebook deelnemen door inhoud te liken. We weten wat ze lezen, we kennen de inhoud van wat ze delen en met wie, wat hun voorkeuren zijn en die van hun ‘vrienden’, hun favoriete merken,… De mix van al die gegevens maakt van Facebook een fantastische compilatietool, een gigantische database die merken kunnen gebruiken. Vandaag kun je met Facebook Graph Search makkelijk nagaan welke Brusselaars bijvoorbeeld BNP Paribas Fortis liken. Kortom, kruiselingse zoekopdrachten naar alle gegevens die Facebook-gebruikers vermelden.
Maar om van die massa informatie gebruik te kunnen maken en je merk te laten verschijnen tussen de ‘ontdekkingen’ (opzoekingen) van gebruikers, moet je natuurlijk op een efficiënte manier aanwezig zijn op Facebook. Bijvoorbeeld door relevante inhoud aan te bieden die je community aanzet tot reageren en met jou en alle leden in contact te treden, en zelfs content te creëren over jouw merk. Hoe meer ze over je spreken, hoe meer je in de opzoekingen voorkomt.
Aangezien de gegevens van Facebook-gebruikers meer info bevatten, kun je advertenties in Facebook Graph Search ook doelgerichter maken dan via Google Adwords.
Om hetzelfde resultaat te bereiken, moet Google nog meer technologieën combineren zoals Yelp of Mybanktracker. Al is Google daarmee lang niet uitgespeeld. Google+ kan Facebook natuurlijk dwarsbomen voor de zogenaamde ‘sociale’ zoekopdrachten indien, zoals dit onderzoek voorspelt, het aantal shares op Google+ die van Facebook overtreft. Wordt zeker vervolgd.