Na LG waagt nu ook Sony zich op de markt van de mobiele betalingen. Het bedrijf kiest daarvoor een welbepaald strijdperk uit: het openbaar vervoer in Azië. Maar zal
Sony het daarbij laten?
Sony heeft een tijdje geleden verklaard dat het voorrang wil geven aan mobiele ontwikkelingen. De eerste praktische toepassing wordt mobiel betalen in Azië. Het bedrijf beschikt daarvoor over FeliCa, de afkorting van Felicity Card. Het is een technologie voor contactloze chipkaarten die onder andere in Singapore, Japan en de Verenigde Staten gebruikt wordft in elektronische portemonnees.
De kaart kwam 5 jaar geleden op de markt en er zijn al meer dan 500 miljoen exemplaren van verkocht. De chip kan rechtstreeks in een smartphone worden aangebracht of in een plastic kaartje, dat dan zelf in een toestel wordt gestopt. Door deze dubbele gebruikswijze is het assortiment aan toestellen dat in aanmerking komt voor de technologie heel wat groter.
De strategie van Sony bestaat erin om de FeliCa eerst in de sector van het openbaar vervoer in Zuidoost-Azië te introduceren. Veel landen in die regio hebben hun overheidsbestedingen flink opgeschroefd en investeren onder andere in hun spoorwegen.
Hoe moet het dan verder? Sony zou zijn markt vervolgens kunnen uitbreiden tot de buurtwinkels. De verkoop van smartphones groeit nog steeds sterk in deze geografische zone en Sony wil zijn technologie op ruimere schaal in software laten opnemen, zodat steeds meer consumenten en handelaars overschakelen op contactloos betalen.
Andere actoren - Apple Pay, Android Pay, Bancontact - hebben al ondervonden dat deze ontwikkelingsstrategie veel tijd vergt. We mogen echter veronderstellen dat Sony, tegen de achtergrond van een radicale ommekeer bij de betaalmiddelen, een stevige positie in de sector zal kunnen uitbouwen.