Spaarvarkens op Facebook

Op 16/01/13
Deel via

De Zwitserse bank Migros wil van sparen een ervaring maken die je kunt delen. Met het spaarvarken Migipig, dat al enkele weken beschikbaar is, kun je op Facebook sparen en communiceren over je doelstellingen... om ze nog sneller te realiseren dankzij je vrienden. Het concept komt rechtstreeks overvlogen uit... de VS.

Een villa in Thailand, dwergkonijntjes, een Vespa PX125, een helikopterpakket,… Het is maar een greep uit de spaardoelstellingen die op Migipig te lezen stonden enkele weken nadat het concept half november 2012 boven de doopvont werd gehouden.

Dit vreemde varken vervult al je wensen. Het helpt iedereen om projecten (sneller) te realiseren) dankzij een collectief spaarsysteem op internet en de sociale media. Een spaarder kiest eerst één of meer concrete doelstellingen op de site Migipig (wie geen inspiratie heeft, vindt er ook leuke ideeën). Hij opent gratis een online rekening en legt zijn spaarbedrag vast. De portaalsite genereert vervolgens voor elke doelstelling een internetpagina die de gebruiker opvult met teksten en foto’s. Die kan hij delen op Facebook of via e-mail met vrienden, familie of zijn omgeving om hun financiële steun te vragen voor de verwezenlijking van zijn doelstellingen. De bijdragen van de spaarder en zijn vrienden worden op de rekening gestort en brengen 0,3 % op (1,5 % voor jongeren tot 20 jaar). Kers op de taart: Migipig-spaarders krijgen korting in deelnemende winkels.

Het concept is niet nieuw. In de Verenigde Staten bestaat het al sinds … 2008 dankzij Smartypig. Niet een bank maar een start-up ligt aan de basis van dit idee. Bedoeling van de start-up was klanten via een combinatie van bankdiensten en sociale media een nieuwe manier aanreiken om te sparen en concrete doelstellingen te realiseren. Een succes, want op vier jaar tijd staat de teller van Smartypig al op bijna 3 miljard dollar spaardoelstellingen.

Met de Amerikaanse service kunnen ook je vrienden een handje toesteken. Maar dat gaat enkel via Facebook en Twitter. Spaarders kunnen een MasterCard gebruiken, de zogenaamde SmartyPig Cash Rewards Card, die bij elke aankoop 1 % cashback oplevert. Of hoe je je spaargeld nog wat sneller laat renderen.

Social Money, het bedrijf achter Smartypig, wil nu zijn concept verkopen aan banken. Het benaderde een honderdtal instellingen. ICICI, de 2de grootste Indische bank, heeft al getekend.

Het is dan ook een verleidelijk concept. Banken kunnen op die manier een nieuw product promoten en nieuwe klanten overtuigen. En voor klanten is het een nieuwe en ludieke manier om te sparen. Een ander voordeel dat Smartypig-spaarders citeren, is dat je niet geneigd bent om geld van de rekening te halen en dat de sociale ‘druk’ om je doel te halen ook helpt en echt motiveert.