Square gooit zijn technologie te grabbel

Op 16/10/15
Deel via

Betaalinformatie via je smartphone invoeren, het is een moeizame klus. Diverse spelers willen dat veranderen. Square stelt zijn technologie zelfs ter beschikking als opensourcesoftware. Waarom?

Als je iets op het internet bestelt, kom je uiteindelijk terecht op een checkoutpagina waar je veel informatie moet invoeren: kaartnummer, vervaldatum, veiligheidscode, naam en voornaam, adres. Op een pc met een toetsenbord gaat dat vrij vlot, op een smartphone of tablet veel moeizamer.

Sommige spelers hebben hier iets op gevonden. Zij treden op als een vertrouwde tussenpersoon om betalingen gemakkelijker te maken. We denken dan meteen aan PayPal, maar ook aan accounts als Amazon en Visa Checkout. Het principe is altijd hetzelfde: een gebruikersnaam en wachtwoord volstaan om te betalen, andere informatie is niet nodig.

Het voorbeeld van PayPal is het duidelijkste. Waarom staat PayPal zo sterk? Omdat het geen enkele voorkeur heeft en voor niemand partij kiest. En dat beleid loont. Zo kwam PayPal onlangs op BlackBerry terecht en is het PayPal Here-systeem, een winkelkassa met betaalterminal, beschikbaar voor Windows 10. Anderen beperken zich tot Android en de iPhone.

Square, de Amerikaanse betaalgigant voor e-commerce, is zich bewust van dit probleem. Het bedrijf gaf onlangs de broncode vrij van een technologie die online betaalformulieren opspoort en ze automatisch invult. Dit cadeau voor ontwikkelaars heet FieldKit en meer concrete informatie vind je hier. Square probeert een standaard op te leggen op een domein waar iedereen het laken naar zich toe probeert te trekken, zowel Apple als Samsung en Google.