Starbucks, je toekomstige mobiele bank?

Op 08/09/14
Deel via

Bij een dampend kopje koffie heeft Starbucks overleg gepleegd met mogelijke partners. Het bedrijf wil immers een financiële tussenpersoon worden door met zijn mobiele app ook betalingen in andere winkels mogelijk te maken.

Een paar weken geleden probeerden wij de redenen voor het succes van de app voor mobiele betalingen van Starbucks te doorgronden. De app bestaat sinds 2009, doet dienst als klantenkaart en laat klanten betalen door een barcode te scannen in de winkel. Na de betaling ontvang je een bevestiging op je smartphone. Een heel eenvoudig systeem dus.

De CEO van het bedrijf, Howard Schultz, verklaarde onlangs dat 12 miljoen actieve gebruikers in de Verenigde Staten en Canada de app tegenwoordig elke maand gebruiken. Mobiele aankopen zijn goed voor 14% van het totaal. Dus waarom zou Starbucks zijn elektronische portemonnee niet openstellen voor andere ketens? Al wijkt het bedrijf daarmee natuurlijk af van zijn kernactiviteiten. Er worden ook gesprekken gevoerd over de uitbreiding van de “Starbucks Rewards”-kaart naar andere ketens.

Het bedrijf uit Seattle wil al enkele maanden zijn betalingsplatform uitbreiden naar andere merken, hoewel rechtstreekse concurrenten waarschijnlijk uitgesloten zullen worden. Het heeft ook bepaald op welke manier het wil vergoed worden: het zou een soort financiële tussenpersoon worden als Visa, MasterCard, Paypal of American Express. Om je tegoed aan te vullen zouden er twee mogelijkheden zijn: een overschrijving vanaf je bankrekening of een prepaid kaart die in alle verkooppunten verkrijgbaar zou zijn.

Ondertussen werd de mobiele app voor Android en iPhone deze zomer nog geperfectioneerd. Je kan voortaan je koffie bestellen vóór je in het koffiehuis aankomt. Je hoeft dus niet meer aan te schuiven: je koffie staat klaar op de toog.