In Zwitserland accepteert de beroemde Amerikaanse koffieketen sinds 13 juli ook mobiele betalingen. Het merk heeft gewoon zijn mobiele portemonnee made in USA een beetje aangepast. Waarom deze moedige beslissing in een land met nog veel argwaan voor “wallets”?
We hebben het hier al vaak gehad over de app van Starbucks, een voorbeeld inzake mobiele betalingen dat navolging verdient. Het idee was in 2009 niet minder dan geniaal: laat aan de kassa gewoon een 2D-code scannen. De klanten zijn er dol op. Zes jaar na de introductie verloopt 15% van alle aankopen bij Starbucks mobiel. De volgende stap lag voor de hand: partners zoeken en de elektronische portemonnee ook in andere ketens dan Starbucks ter beschikking stellen van het publiek. En natuurlijk ook andere geografische markten veroveren.
Maar waarom juist … Zwitserland? Begin juli kondigde Starbucks aan dat je in het alpenland met je iOS- of Android-app kunt betalen door je barcode voor de kassascanner te houden, net zoals in Noord-Amerika. Het is trouwens niet de eerste keer dat de keten Zwitserland uitkiest voor een stunt: in 2013 werden twee restauratiewagens verbouwd tot rijdende Starbucks-coffeeshops, met veel belangstelling tot gevolg.
Maar is Zwitserland dan een paradijs voor mobiele betaalsystemen? Het antwoord is genuanceerd. De krant “Le Temps” bericht dat de helft van de betaalterminals al geschikt is voor contactloze betalingen, maar dat het succes van de smartphonebetalingen nog even uitblijft. Een voorbeeld: de Tapit-app van Swisscom, waarover je hier in juni alles kon lezen, komt voorlopig niet echt van de grond. Toch is ze praktisch: de klant moet zijn aankoop alleen bevestigen als het bedrag hoger is dan 40 Zwitserse frank (32 euro). Hij krijgt de afrekening via het maandoverzicht van zijn kredietkaart of prepaid bankkaart.