Start-ups creëren bankklanten

Op 15/07/15
Deel via

In groeilanden, onder andere in afgelegen gebieden, laten mensen zich door mobiel bankieren overtuigen om een bankrekening te openen dankzij de start-ups!

The Guardian vertelt het verhaal van Ismael Ahmed. Deze Somalische vluchteling in Engeland kent de problemen met geldoverschrijvingen naar verre landen sinds 1988: torenhoge kosten, overschrijvingskantoren met bizarre openingsuren, moeilijkheden om de overschrijvingen te traceren.

In 2010 richtte hij WorldRemit op om via je computer of telefoon online geldbedragen naar de hele wereld over te schrijven. Elke maand verricht het systeem 250.000 transacties. Elke overschrijving kost het bescheiden bedrag van 1 euro zodat ook minder gefortuneerde bevolkingsgroepen transacties kunnen uitvoeren zonder schrik voor te hoge commissielonen.

De obsessie van Ismael? De “disruptie” van de traditionele modellen. In bepaalde Afrikaanse landen haalt de mobiele connectiviteit momenteel 80%. Digitale financiële diensten zijn zowel een eenvoudige als populaire aanpak als een land worstelt met het probleem van een laag aantal bankklanten want in veel groeilanden neemt de bevolking niet deel aan het traditionele financiële systeem. Mensen hebben er geen bankrekening, betaalkaart of verzekering. Ten zuiden van de Sahara heeft slechts 34% van de volwassenen een rekening in een of andere vorm. In Zuid-Azië is dat 46% en hoe armer de mensen zijn hoe lager dit percentage. De oplossing? Van mobiele diensten het nieuwe bankloket maken.

Wij hadden het al eerder over M-Pesa: een van de eerste dergelijke diensten. Safaricom lanceerde M-Pesa in Kenia als systeem om geld over te maken via een tekstbericht. Deze dienst heeft nu al 20 miljoen gebruikers in 10 landen. WorldRemit timmert aan dezelfde weg, net zoals DoPay dat de uitbetaling van lonen aan arbeiders en het beheer van hun lonen moderniseert. In Zuidoost-Azië is Coda Payments actief waarmee iedereen met zijn mobiele telefoon online goederen kan aankopen.

De specialisten zijn het erover eens dat deze start-ups in de groeilanden de rol vervullen die in de rest van de wereld over het algemeen voor de banken is weggelegd.