StockTwits, de financiële Twitter

Op 15/07/13
Deel via

Hoewel hij als een taboe wordt beschouwd in de bancaire en financiële wereld, net als vele andere sociale media, is StockTwits ondanks alles uitgegroeid tot het favoriete sociale netwerk van beleggers om financiële informatie te sprokkelen. De slogan van StockTwits luidt: ‘Real investors, real ideas, real time’.

Niet alle sociale netwerken hebben een Facebook- of Twitterpubliek. Sommige supergespecialiseerde netwerken richten zich nochtans tot een nichepubliek en oogsten desondanks behoorlijk wat succes. Kijk maar naar StockTwits dat de financiële informatie verzamelt en organiseert van leden die zich bijvoorbeeld op Twitter uitdrukken in slechts 140 tekens.

De leden kunnen kiezen voor specifieke acties en het gesprek daartoe beperken. Daarnaast kunnen ze de discussies globaal volgen om tips en praktische ideeën op te pikken of eigen filters en ‘toezichtslijsten’ aan te maken. In één oogopslag heb je in real time toegang tot info van verschillende bronnen (inclusief financiële berichten van bedrijven). StockTwits is ook de ideale plek om andere traders en beleggers te ontmoeten en voordeel te halen uit hun background. Het introfilmpje van StockTwits vat alles perfect samen.

StockTwits telt meer dan 200.000 geregistreerde gebruikers en de site verwelkomt  ongeveer 700.000 unieke bezoekers per maand. Bezoekers zouden gemiddeld 32 minuten op de site blijven. Enig minpunt: veel financiële instellingen weigeren nog altijd om hun werknemers (traders en andere medewerkers) op kantoor toegang te geven tot StockTwits (om wettelijke redenen). Sommige werknemers omzeilen de regel door StockTwits te raadplegen op hun eigen toestel (smartphone of tablet). StockTwits verzekert nochtans dat het volledig wettelijk werkt en informatie verspreidt. Uit een onderzoek van de MIT blijkt zelfs dat traders beter presteren als ze lid zijn van community’s die dezelfde interesses delen en misschien ook dezelfde vertrouwelijke informatie.

StockTwits richt zich nochtans niet tot iedereen. Je beschikt toch best over een minimum aan ervaring om de informatie te filteren en correct te interpreteren. Het idee om in real time met een extra sociale dimensie te werken voor de aandelenselectiestrategie is wel uitstekend.

Meer weten over dit sociale netwerk dat sinds de oprichting in 2008 in opmars is? Lees het interview van oprichter Howard Lindzon met de U-T San Diego. De man stond trouwens ook aan de wieg van CA$Htag, dat Twitter zich meteen heeft toegeëigend...