Stormachtige groei voor de mobiele bank

Op 09/10/15
Deel via

Wereldwijd dubbel zoveel gebruikers van mobiele bankdiensten, zo luidt de prognose in een studie van KPMG. Azië zit alvast in pole position. Wij nemen deze indrukwekkende studie even onder de loep.

Banken beseffen momenteel dat hun klanten grote verwachtingen koesteren inzake digitale technologie. En ze weten ook dat ze grote investeringen zullen moeten doen om te blijven innoveren, zodat ze kunnen inspelen op de nieuwe consumptiepatronen, onder andere via mobiel bankieren.

Enkele weken geleden publiceerde KPMG een studie die het enorme, wereldwijde succes van mobiel bankieren belicht. Wij lazen er bijvoorbeeld in dat over minder dan vijf jaar wereldwijd 1,8 miljard personen op een of andere manier aan mobiel bankieren zullen doen. In Azië zou het op die termijn gaan om niet minder dan een verdubbeling van het aantal gebruikers. Vooral de jongste populaties zouden zo toegang tot bankdiensten krijgen. In Europa zou de groei daarentegen minder spectaculair zijn. Waarom? In ons land is de markt van het online bankieren al vrij verzadigd, met een plafond van zo’n 38%.

De studie, die in samenwerking met de bank UBS werd uitgevoerd, laat zien dat vooral groeilanden openstaan voor de mobiele bank en dat zij de groeicijfers de hoogte in zullen jagen. Het zijn deze landen die een reuzestap zullen zetten: van vrijwel geen toegang tot bankdiensten tot de mobiele bank.

Indonesië levert in dit verband een interessante case. De meeste inwoners hebben er geen debet- of kredietkaart en dat biedt fantastische kansen om een mobiel bankaanbod te ontwikkelen. In dit land groeit m-banking in hoog tempo. Volgens PT Bank Central Asia is mobiel bankieren er vorig jaar toegenomen met niet minder dan 20%. UBS is van oordeel dat mobiele bankklanten volatieler zijn: ze zouden gemiddeld 20% meer geneigd zijn om van bank te veranderen dan klanten die nog hun telefoon gebruiken om bepaalde transacties uit te voeren. Klanten die positief staan tegenover nieuwe technologieën spelen vaak de rol van voorschrijver: de kans dat zij aan hun omgeving aanbevelen om een bepaalde bankdienst te gaan gebruiken, ligt 8% hoger dan bij anderen.