Studies bekostigen door crowdfunding

Op 27/08/13
Deel via

Studeren kan een grote hap betekenen uit het gezinsbudget, zeker in Noord-Amerika. Daar heeft een startup nu een originele oplossing voor bedacht. Instagrad combineert sparen met crowdfunding, en helpt zo ouders (en hun vrienden) om vlotter de schooltijd van hun kinderen te financieren.

De studieschuld in de Verenigde Staten is opgelopen tot meer dan een miljard dollar! En bijna de helft van de 18- tot 34-jarigen heeft geen diploma, omdat er gewoon geen geld was om te studeren. Het wordt er bovendien niet snel beter op, want volgens CourseSmart, dat gespecialiseerd is in schoolboeken, zal de kostprijs van een opleiding in de Verenigde Staten de komende tien jaar gewoon verdubbelen.

Enkele oud-studenten van de universiteit Mc Gill in Montreal hebben besloten om de koe bij de hoorns te vatten en lanceerden in Canada en in de Verenigde Staten een mogelijk oplossing. Instagrad combineert op een originele manier een traditioneel spaarproduct met crowdfunding.

Hoe gaat dat in zijn werk? De ouders openen bij een bank een gereglementeerde reke-ning die uitsluitend is bedoeld om de kosten te betalen voor het hoger onderwijs van hun kind(eren): inschrijvingsgeld, kot, boeken, ... Vervolgens maken ze op Instagrad een pagina aan met foto’s en berichten, die ze naderhand via de sociale netwerken kunnen delen met vrienden en familie. Deze laatste kunnen dan, ter gelegenheid van een feestje, verjaardag, kerstmis, enz., bijdragen tot de financiering van de opleiding van hun kleinzoon, neef, petekind,... Alle bijdragen helpen mee de rekening van de toekomstige student te spekken. Zoals de meeste van de crowdfundingplatforms, houdt Instagrad, vóór het geld op de rekening wordt bijgeschreven, op de gestorte bedragen een vergoeding in van 5 %.

Ouders moeten uiteraard niet verwachten de hele studiekost van hun kind(eren) langs deze weg te financieren maar een dergelijke vorm van participatief sparen zal op het ogenblik van de inschrijving toch uiterst welkom zijn.

Hoewel studeren bij ons veel minder duur is dan in Noord-Amerika, zou een gelijkaardig model ook in Europa en in België zinvol kunnen zijn. Op de Franse crowdfundingsite Hello Merci heeft trouwens al een studente haar afstudeerproject ter financiering voorgelegd aan de geldschieters op internet. De oprichter van de site vertelde bovendien onlangs aan Echos in onderhandeling te zijn met de studentenvakbonden. Vanaf 2014 zouden heel wat studenten kunnen proberen via crowdfunding geld voor hun studies of eindverhandeling/thesis bij elkaar te krijgen.

En waarom zouden banken die crowdfunding in hun strategie willen integreren het model van Instagrad niet grondig bestuderen? Wordt vervolgd.