Succes voor Flappy Saver van Ikano Bank

Op 29/08/14
Deel via

Hoe vergroot je je populariteit en trek je nieuwe spaarders aan? Met een parodie op een van de meest succesvolle games voor smartphones: Flappy Bird. Ikano Bank, de bank van IKEA, deed het en bereikt nu meer dan 1,52 miljoen gamers.

De Zweed Ingvar Kamprad richtte in 1943 de meubelwinkelketen IKEA op en dat was meteen het begin van zijn fortuin. Zijn groep Ikano diversifieerde in de loop der jaren, onder andere in vastgoed en financiën. Zo is zijn Ikano Bank sinds 1988 actief in verscheidene Europese landen, waaronder Duitsland en Nederland.

Om nieuwe spaarders en beleggers aan te trekken deed deze instelling, die zichzelf nog altijd als een familiebank omschrijft, een beroep op een videogame. Eind juni lanceerde de Ikano Bank een wedstrijd om 100.000 Zweedse kronen te winnen (11.000 euro). Kleine spaarders vormden de doelgroep.

Om de prijs te winnen, moest je op je smartphone of tablet “Flappy Saver” spelen, een parodie op het erg populaire “Flappy Bird”. De vogel werd vervangen door … een spaarvarkentje. Dit figuurtje moet geldstukken verzamelen en obstakels als juweliers en andere dure winkels vermijden. De boodschap met een knipoog: je kan beter winkelen in ketens die je helpen om te besparen. Dat was natuurlijk altijd het uitgangspunt van IKEA. Het succes bleef niet uit: tussen 27 juni en 18 juli waagden 1,5 miljoen mensen hun kans.

De app voor iPhone en iPad is nog altijd gratis beschikbaar in de App Store. Android-gebruikers kunnen terecht op Google Play.