Sweep houdt je uitgaven in het oog

Op 31/01/16
Deel via

De nieuwe financieel assistent Sweep is vooruitziend. De algoritmes van dit kleine eekhoorntje pluizen de rekeningen van de gebruiker uit en helpen hem om greep te krijgen op zijn financiële situatie. Is dit artificiële intelligentie die je budget beheert?

Elke dag je financiële zaken beheren, altijd op de hoogte zijn van al je uitgaven, inkomsten en beleggingen, eenvoudig is het niet. Vooral niet als je verscheidene rekeningen in meerdere banken gebruikt.

Sweep, een nieuwe PFM-applicatie (personal finance management), probeert met een totaalaanpak van het financieel profiel van de gebruiker en met voorspellende functies beter te presteren dan de bestaande oplossingen. Het past daarvoor algoritmische analyses toe op de diverse rekeningen van de gebruiker, waarmee de app permanent verbonden is.

Een concreet voorbeeld van deze aanpak: de app creëert een financiële reserve, een “bucket” zoals Sweep dat noemt, als compensatie voor een aankoop via je kredietkaart. Want die uitgave met je kredietkaart moet je later ook weer aanvullen. Zo vermijd je onprettige verrassingen. De gebruiker bepaalt zelf hoe actief de rol is die hij wil spelen. Hij kan bijvoorbeeld een transactie manueel aanstippen of beslissen om een ad-hocreserve aan te leggen.

Voor de toekomst is het perfect denkbaar dat er een functie bijkomt om automatisch facturen te betalen of het overschrijven van bedragen te programmeren. Dergelijke functies zouden de band tussen de gebruiker en Sweep versterken. De app zou dan een geduchte potentiële concurrent van de traditionele banken worden. Voor de banken betekenen dit soort apps in elk geval een extra stimulans om hun aanbod te actualiseren, zodat ze de bevoorrechte partner van hun klanten blijven inzake persoonlijke financiën.