Tap n pay, de prepaid rekening met NFC

Op 15/06/15
Deel via

De nieuwste rekening van de Indische bank ICICI heeft “Tap n Pay”. Ze bestaat uit een prepaid lopende rekening, een kaart en de draadloze NFC-technologie voor betalingen en overschrijvingen. Bij de lancering is ook Tech Mahindra betrokken.

In India maken mobiele betaaloplossingen een stormachtige ontwikkeling door. Het enorme land heeft een bevolking van 1,2 miljard mensen, die voor toegang tot het internet meestal op een mobiel toestel zijn aangewezen.

De ICICI-bank is hier al eerder aan bod gekomen. Dit jaar lanceerde ze haar mobiele portemonnee (“Pockets by ICICI Bank”) en bankverrichtingen via het sociaal netwerk Twitter. Het principe is eenvoudig: je koppelt je bankrekening aan je Twitter-account. Voor een banktransactie stuur je een privébericht naar @kotaksync en de antwoorden ontvang je langs dezelfde weg.

Nu is het dus de beurt aan een prepaid rekening met een naam die weinig uitleg vereist: “Tap n Pay”. Elke Indiër - hij hoeft geen klant te zijn bij ICICIBANK - kan met dit systeem aan de kassa betalingen uitvoeringen, zonder kaart en zonder cash! Hij houdt gewoon zijn telefoon of een NFC-tag/sticker even bij de betaalterminal om de transactie te bekrachtigen. De stickers zijn bestemd voor klanten die niet over een compatibele telefoon beschikken.

Eigenlijk is “Tap n Pay” een prepaid digitale rekening. Zo’n nieuwe rekening openen is heel eenvoudig: je registreert je op de website of via een mobiele app. Je bevoorraadt deze rekening vanaf elke andere rekening in om het even welke bank. Om de procedure nog gemakkelijker te maken, kan je ook via sms geld overschrijven naar je prepaid rekening. In India is momenteel immers nog maar 10% van de telefoons een smartphone.

Ook voor de handelaars is toetreden tot het systeem verbluffend eenvoudig. Zij hoeven alleen maar online een NFC-tag voor hun kassa te bestellen.