Tik-tak, mobiel Zwitserland loopt achter

Op 31/08/14
Deel via

Zwitserland is weliswaar het bankenland bij uitstek, maar mobiel betalen hinkt er nog achterop! Je kon er al wel via sms betalen, maar dat was het dan ook. TapIt zou een en ander nu in beweging kunnen brengen …  

TapIt is de eerste app voor contactloze mobiele betalingen op smartphones in Zwitserland. De lancering vond op 1 juli plaats. De drie mobiele operators van het land willen hetzelfde platform gebruiken, maar in een eerste fase is het alleen weggelegd voor klanten van Swisscom. Abonnees van Orange en Sunrise zijn tegen het einde van het jaar aan de beurt.

Met TapIt kan je betalen, getrouwheidspunten verzamelen en ... deuren openen. Stel je een soort portefeuille voor waarin allerlei kaarten zitten: krediet- en debetkaarten, klantenkaarten, toegangsbadges, enz. Een bedrijf kan de TapIt app dus ook gebruiken om medewerkers al dan niet toegang tot een gebouw te verschaffen.

Hoe werkt het? Amper twee seconden volstaan om in een winkel te betalen. De klant moet de aankoop alleen bevestigen met een code of wachtwoord als het bedrag groter is dan 40 Zwitserse frank (32 euro). Denk aan wat het Belgische bedrijf Sixdots aanbiedt. In alle andere gevallen hou je je smartphone even tegen de betaalterminal. Je behoudt het overzicht over je betalingen via het maandelijkse afschrift van de kredietkaart of voorafbetaalde kaart van de bank. In de lanceringsfase beschikken al 50.000 verkooppunten over het systeem.

Aanvankelijk kunnen alleen NFC-compatibele Android-toestellen (zoals de Samsung Galaxy S3, S4 of S5) deze dienst gebruiken. De klant moet ook over een NFC-simkaart beschikken. Fans van het merk met de appel blijven nog even op hun honger zitten: omdat iPhones geen NFC aan boord hebben, is het technisch niet mogelijk om ze toegang tot het systeem te geven. Maar volgens hardnekkige geruchten zou de iPhone 6, die heel binnenkort wordt gelanceerd, uitgerust zijn met de NFC-technologie. Mocht dat toch niet het geval zijn, dan willen de ontwikkelaars voor de iPhone een andere oplossing uitwerken.

Bekijk op YouTube een video over TapIt en het wordt duidelijk hoe dit Zwitserse betaalsysteem functioneert.