Tips om veilig online te shoppen

Op 12/12/17
Deel via

Online shoppen is fun, makkelijk en snel. Je kan het gewoon in je onesie doen, en als je iets gekocht hebt wat je niet bevalt, stuur je het gewoon terug. Tegelijk houd je best met een paar dingen rekening zodat je niet van een kale reis terugkomt.

Rule number one: check de contactgegevens

Ga na of de website duidelijk zijn contactgegevens vermeldt en waar de webshop is gevestigd. Wil je extra zeker zijn? Stuur eerst een mailtje naar de klantendienst en zie wat er gebeurt.

Prijzen vergelijken ja, maar té goedkoop is ook fishy

Je wilt natuurlijk niet te veel uitgeven voor die mooie lamp die perfect bij je cognac sofa past (Pinterest, here I come). Ga dus zeker prijzen vergelijken. Sommige webshops hebben misschien wel net toevallig een goede promo: bingo!

Is de prijs ‘too good to be true’? Dan is het waarschijnlijk een valse webshop en moet je die extra checken. Want die verdwijnen snel met de noorderzon, én jouw zuur bijeen gespaarde centen.

Hoe lang bestaat de webwinkel al? Check het even door WHOIS en de domeinnaam op Google in te typen. Is de domeinnaam nog maar een paar dagen of weken oud? Wacht dan nog even met je aankoop. Mogelijk is het een ghost shop.

Lijkt het erop dat de site werd geschreven door Google Translate? Maak dat je wegkomt!

Kwaliteitslabel? Check!

Een website met een van deze kwaliteitslabels kan je vertrouwen:

  • Becommerce, Unizo e-commerce, safeshops.be (België)
  • Thuiswinkel Waarborg, Webshop Keurmerk, Qshops Keurmerk (Nederland)
  • FIA-NET (Frankrijk)
  • E-trusted shops (Duitsland)
  • E-commerce Europe en Emota Trust Mark (Europa)

Pas op voor extra kosten

Toch even opletten met webshops van buiten de EU. Want dan is de kans groot dat die mooie bikini uit Hong-Kong je dubbel zoveel gaat kosten. Douanekosten van 50 euro of meer zijn niet ongezien.

In elk geval moet je altijd de verzendkosten checken. Dan weet je altijd waar je aan toe bent en kan je de prijzen van de verschillende webshops correct met elkaar vergelijken.

Check de url als je gaat betalen

Van zodra je in de betaalmodule van een online shop zit, moet de url beginnen met een slotje en https://. Dat wil zeggen dat de verbinding veilig is en hackers niet kunnen meelezen (sorry, guys!). Zie je dit niet? Sashay away!

Hoe zit het met de retourkosten?

Check altijd hoeveel je moet betalen als je het artikel wilt terugsturen. Of beter nog, of je überhaupt iets moet betalen om het terug te sturen.

Je mag trouwens altijd iets terugsturen, met een aantal uitzonderingen, zoals lingerie of iets dat je hebt laten personaliseren. Als het artikel niet overeen komt met de beschrijving op de site, dan mag je het terugsturen en zijn de kosten voor de verkoper.

Komt het wel overeen met de beschrijving maar zie je er in dat cute bloemenkleedje eerder uit als je bomma in plaats van als die trendy hipster die je in gedachten had? No sweat: laat het binnen de 14 dagen weten aan de verkoper. Daarna heb je nog ‘s 14 dagen de tijd om het terug te sturen. No questions asked!