Tips om zo lang mogelijk met je auto te rijden

Op 09/04/18
Deel via

Een auto kost een bom geld. Met deze tips rijd je zuiniger en gaat je vierwieler ook langer mee.

Laat je auto onderhouden

Wissel de olie en filters na elke 15.000 kilometer of om de 12 maanden. Luister naar je auto: als die zegt dat het tijd is voor een onderhoud, boek het dan ook in. Dat kost wel wat geld, maar op de lange termijn haal je dat er zeker uit. Gebruik ook alleen originele wisselstukken als er iets moet vervangen worden.

Doe-het-zelfchecks

Duik regelmatig onder de motorkap: let vooral op de vloeistoffen en slijtage van riemen en slangen. Het olieniveau moet altijd tussen het minimum- en maximumniveau zijn. Kijk ook na of je nog genoeg koelwater hebt. Ooh, en check of je nog ruitensproeiervloeistof hebt. Niets zo lastig als door een vieze ruit kijken.

Was je auto regelmatig en check het koetswerk op steenslag en krassen. Vergeet hem ook niet af en toe in de was te zetten: zo voorkom je roest.

Kijk regelmatig de bandenspanning na. Dat is veiliger en je verbruikt minder.

Don’t be like Penny

Doe niet zoals Penny van “The Big Bang Theory” en negeer het lampje van je motor (of andere lampjes) niet. Een probleem wordt alleen maar groter als je het negeert.

Baby, it’s cold outside

Als het buiten koud is, rijd dan de eerste minuten wat rustiger aan. Zo kan de olie in je auto opwarmen.

Tem je innerlijke Raikkonen of Alonso

Da’s niet alleen goed om boetes te vermijden, je verbruikt minder en je motor en je versnellingsbak zullen ook langer meegaan als je vlot doorschakelt naar een hogere versnelling. En… niemand vindt Johnny’s met scheurende banden cool. Echt. Rij dus defensief en volg de verkeersstroom. Probeer ook tijdig te schakelen zodat je toerental niet de hoogte inschiet. Wist je dat je bij 70 km/u best al in zesde versnelling rijdt?

Maak je koffer leeg

Met extra gewicht rondrijden, drijft niet alleen de rekening aan de tank op. Het is ook niet goed voor je banden, remmen en ophanging. Terug van vakantie? Leegmaken, die handel!