Toegang krijgen tot je account van Facebook Connect

Op 02/06/14
Deel via

Banken en financiële instellingen zijn nogal wantrouwig tegenover internetgiganten en daarom geven ze hun klanten wachtwoorden. Andere instellingen zoals Crédit Agricole hebben wel de stap gezet en vertrouwen op de technologie Facebook Connect.

Al die wachtwoorden onthouden is natuurlijk geen sinecure: de consument heeft geen tijd en is er verstandelijk ook niet toe in staat voor elke service een complexe opeenvolging van tekens te bedenken. Vandaar dat hij vaak voor een gemakkelijkheidsoplossing kiest: een en hetzelfde wachtwoord voor alle diensten. Uiteraard een vrij groot risico als iemand het wachtwoord te weten komt.

De oplossing neigt meer en meer naar een ‘vertrouwenspersoon’ die alle identiteiten centraal beheert. Er werd lang gepraat over OpenID, maar de huidige trend gaat meer in de richting van Twitter, Facebook of Google, die de inschrijving en abonnering op diensten kunnen automatiseren zodat de verbinding met onze sites gebeurt via hun respectieve onlineacounts.

Crédit Agricole is een van de eerste Europese bankinstellingen die het gebruik van Facebook Connect aanbiedt voor zijn service Tookets, een virtuele munt die in Frankrijk gelanceerd werd. Met deze ‘associatieve en solidaire munt’ kun je verenigingen steunen. De doelstelling: mensen, bedrijven en verenigingen uit eenzelfde regio dichter bij elkaar brengen. Waar vind je ze? Via spelletjeswedstrijden, je werkgever,… overal waar bedrijven, winkels of merken voor dat soort betaalmiddel kiezen. Wat je er nadien mee kunt doen? Uitdelen aan verenigingen.

Door mensen de mogelijkheid te bieden Facebook Connect te gebruiken, haalt de bank een taboe weg en delegeert ze Facebook de taak om de verbinding te authentificeren. Deze formule biedt het voordeel van een bevestigingsmechanisme met twee factoren, meer bepaald om een toestel te detecteren dat volgers tot nu toe nooit gebruikten.