In deze gastbijdrage vertelt Brian Durr (co-founder van Diskotopia Records en sinds 10 jaar inwoner van Tokio) ons de musts in de Japanse hoofdstad voor fans van elektronische muziek.
Het is moeilijk om als toerist niet onder de indruk te zijn van de wel héél erg brede waaier aan entertainment opties in Tokio. In welke wijk van de stad je ook bent, je ontdekt er altijd wel een nieuwe geweldige tempel, nieuwe leuke cafés en restaurants, parkjes, festivals, enzovoort. Al deze plaatsen samen dragen bij tot de veelkleurige identiteit van de stad. Er is echter één soort plaats waar de doorsnee toerist al te makkelijk aan voorbij gaat, en die nochtans een exponent is van de unieke Japanse savoir-faire: de platenwinkel. Tokio staat bij fijnproevers al een flinke poos bekend als mekka voor verzamelaars van plaatjes en blijft ook in Spotify-, Apple Music- en Tidal-tijden overeind als platenjachtbestemming.
Je moet het maar eens aan DJ’s vragen die de wereld rondreizen: in Tokio bots je zo nu en dan op extreem moeilijk te vinden platen. Dat wil niet zeggen dat je een hardcore crate digger moet zijn om te genieten van een rondje platenjagen in de Japanse hoofdstad; ook de minder fervente muziekaficionado vindt altijd wel iets naar z’n zin in de fantastische platenshops die deze fascinerende metropolis rijk is. Van nagelnieuwe releases, limited editions, reissues, tweedehands tot promo’s: Het aanbod is eindeloos en de kans dat je iets ontdekt waarvan je zelfs niet wist dat het ontbrak in je leven is best wel groot.
Uiteraard kan je de platenwinkels niet los zien van het bruisende nachtleven en de Japanse clubcultuur. Heel recent nog zijn de zogenaamde ‘fueiho wetten’-aangepast. Die regels werden in 1947 in het leven geroepen om het nachtleven onder controle te houden en bepaalden onder meer tot hoe laat clubs open mochten blijven en of klanten mochten… dansen – ja, dat lees je goed, tot behoorlijk recent was het volgens de letter van de wet verboden te dansen in Japanse clubs (bekijk hier de uitstekende Resident Advisor documentaire over deze absurde toestand). Dat kan nu dus wel. En de recente versoepeling van de wetgeving zou er wel eens voor kunnen zorgen dat de Japanse clubscene een enorme boost krijgt.
Zin gekregen om het allemaal zelf te ontdekken? Hieronder vind je per wijk enkele van de beste platenwinkels en clubs die Tokio momenteel (zomer 2016) te bieden heeft.
Shibuya / Harajuku:
• Technique (platenwinkel)
Cutting edge techno, house en ander elektronisch lekkers. Heel erg vriendelijk personeel! Vinden af en toe optredens plaats.
• Tower Records (record store)
Ok, niet helemaal ‘homegrown’, maar hoedanook is Tower een geweldige spot voor nieuwe J-Pop releases, boeken, DVD’s. O ja, je ontmoet er potentieel ook je favoriete band tijdens één van de handtekeningensessies.
• Big Love Records (platenwinkel)
Straffe selectie vinyl, cd’s en cassettes van voornamelijk Westerse artiesten. Big Love gaat al jaren prat op z’n uitgebalanceerd aanbod en heeft trouwens ook enkele artisanale biertjes in de aanbieding voor moest je dorstig worden van het plaatjes kiezen.
• Disc Union (platenwinkel)
Zowat elk genre vind je hier in de platenbakken: van jazz tot hiphop tot punk, new wave en grime, met zowel oudere als nieuwe titels. Disc Union vind je op meerdere locaties in de stad, netjes opgedeeld in verschillende genres. Verkoopt ook de betere film en een assortiment kwaliteitsboeken.
• Contact (club)
Het audiofiel-vriendelijke Contact draait pas sinds enkele maanden mee in het circuit en wordt gerund door de crew achter de legendarische Air nachtclub. Nieuw in the game dus, maar wordt nu al beschouwd als misschien wel dé plaats voor cutting-edge elektronische muziek in Tokio. Je vindt Contact onder een parking op enkele minuten van Shibuya Station. Hier brandt de lamp voor alle house en techno heads.
• Harlem (club)
Op een steenworp van Contact vind je naast heel wat andere clubs Harlem. Wat Harlem onderscheidt van al die andere clubs is de rijke geschiedenis: hier worden al sinds 1997 hiphop en r&b nights georganiseerd. Horen daarbij: elektriciteit in de lucht en een heel erg coole sfeer. Binnen het genre moeilijk om beter te doen.
• Bonobo (club)
Een stuk intiemer dan Harlem is Bonobo, dat ondanks zijn kleinere afmetingen toch enorm veel uitstraling heeft. Bonobo organiseert avondjes met lokale legendes en internationale namen. Boven is er een tatami chill-out room met meditatiemuziek om even af te kicken van de drukke dansvloer-vibes beneden.
Shimokitazawa:
• Disc Shop Zero (platenwinkel)
Deze zelfverklaarde ‘Rebel Music Specialist’ is behoorlijk beïnvloed door de UK-soundsystem vibe en bestaat al sinds 1993. Sterk verbonden met zowel de internationale als de lokale bass music scene.
• Jet Set Records (platenwinkel)
Bij Jet Set Records vind je zowat alle Japanse popgenres. Erg mooie selectie, perfect om even in je eigen bubbel te duiken, ver weg van het grootstedelijke geraas.
• Jazzy Sport (platenwinkel)
Platenwinkel annex label, met heel wat artiesten die hun eigen soulful broken beats in elkaar knutselen. In hun nieuwste filiaal kan je voor/na het platengraven een yogasessie meepikken!
Shinjuku:
• Dub Store (platenwinkel) (http://www.dubstore.co.jp/en)
De onbetwiste hotspot voor reggae, dub en de rest van de Jamaicaanse muziekgeschiedenis. Excellente en heel erg goed onderlegde mensen achter de toonbank.
Hatagaya:
• Forest Limit (club)
Hatagaya staat niet meteen bekend om zijn clubscene, maar verscholen in een steegje vlakbij het station vind je een unieke microkosmos genaamd Forest Limit. Sterk aan te raden als je fan bent van stevige kelderfeestjes met een sterke soundsystem. Gemoedelijke sfeer, muziek van de toekomst.
Benieuwd naar wat voor muziek ze luisteren in de Japanse nachtclubs? Brian stelde een exclusieve playlist samen met daarin enkel lokale producers: van house tot dubstep tot... rare dingen :-)
|