Tookam: een vreemde vogel in de banksector, sociaal en solidair

Op 05/11/12
Deel via

Een communicatiebudget van 0 €, een solidaire aanpak, een strategie waarin de sociale netwerken 100 % geïntegreerd zijn, … Tookam is een vreemde vogel in de banksector. Maar wel een die een publiek wist te overtuigen dat geen heil meer zag in de traditionele bankrelatie. Eind 2010 innoveerde de Nieuw-Zeelandse bank ASB door haar klanten de mogelijkheid te bieden om hun adviseur te contacteren via Facebook en Twitter. Enkele duizenden kilometers verder, inspireerde het initiatief enkele medewerkers van het Crédit Agricole Pyrénées Gascogne. Hun doel: nog verder gaan. In vier maanden tijd lanceerden ze Tookam, een ufo in de banksector.

Enkele nieuwigheden van Tookam:

- sociale netwerken als dialoogmedium. Heb je een vraag? Stel ze en een adviseur zal ze beantwoorden via de chat op de website of via Facebook of  Twitter. Je kan ook onmiddellijk of later gecontacteerd worden per telefoon of via mail. Sociale netwerken zijn bij Tookam marketingtools maar ook en vooral dialoogmedia. Bij zijn eerste verjaardag in april jl telde Tookam al 55.000 chatsessies met klanten of niet-klanten.

- Een wereld in 3D: vanaf de webbrowser kan de klant, zonder zich te verplaatsen, rechtstreeks vergaderingen of conferenties bijwonen of zelfs privégesprekken voeren. Met zijn avatar treedt hij binnen in een discussieruimte waar hij vragen kan stellen over het voorgestelde onderwerp. Een ludiek alternatief voor de videoconferentie.

- De “Tooket”: een sociale en solidaire munt. Bij het aanmaken van een rekening, door te sparen of bij elke bankverrichting (geldafhaling, betaling met de bankkaart) krijgt de klant Tookets die hij kan schenken aan een vereniging naar keuze die is geregistreerd op de website van de bank. Die vereniging kan de Tookets vervolgens bij de bank omzetten in euro’s. Een jaar na de lancering van Tookam, werd al 1,9 miljoen Tookets ‘gespaard’ door alleen al de klanten van Tookam. Enkele dagen geleden kondigde @tookets op Twitter aan dat 34.015 Tookets-acteurs 22 miljoen Tookets hadden gestort aan 490 verenigingen. De Tookets zijn sociaal en solidair, maar voor Tookam ook een middel om nieuwe klanten te binden die liever bij haar een rekening openen omdat ze dan Tookets kunnen schenken aan een bepaalde vereniging.

Deze solidaire en 100 % social network-geïntegreerde strategie lijkt te lonen, want zonder enig communicatiebudget en alleen via mond-tot-mondreclame, wist Tookam in het eerste jaar 1300 klanten te overtuigen. Een cijfer dat ver boven alle verwachtingen lag: “Wij hebben al voorsprong op onze oorspronkelijke doelstelling, namelijk 8000 klanten in 2014. Daarvoor moesten we na het eerste jaar 500 klanten hebben en in 2013 2500 klanten”, zegt Sébastien Salvador, een van de stichters van Tookam op de website van “La Tribune”.

Beter nog, en bovendien zeldzaam in de banksector, is de positieve aanbeveling vanwege de eerste klanten: volgens een tevredenheidsenquête is 89,6% van de klanten bereid om Tookam aan te bevelen in hun omgeving. En tot nu hebben slechts een twintigtal klanten hun rekening afgesloten.

Tookam biedt meer dan een promotieaanbod in de vorm van drie maanden lang 6% extra rendement op de spaarrekening en een bankkaart voor 1 euro. In tegenstelling tot de meeste van haar concurrenten, concentreert de bank zich immers niet op concurrentiële prijzen maar op een solidaire aanpak, de belangrijkste pijler van het project. Het is deze aanpak die de klanten heeft overtuigd om het klassieke banksysteem overboord te gooien, meent Sébastien Salvador.

In dezelfde lijn werd op 15 oktober jl bij Crédit Agricole Pyrénées Gascogne nog een tweede vreemde vogel geboren: Pelikam. Doel: particulieren de kans geven om gezamenlijk projecten te financieren via een gezamenlijk spaarboekje. Ook hier weer met de steun van de sociale netwerken, kwestie van het sociale en solidaire imago van de bank nog meer in de verf te zetten.