Toshl, beste bondgenoot van je budget?

Op 24/01/16
Deel via

In december 2015 lanceerde een Sloveense start-up een gloednieuwe versie van zijn mobiele app Toshl Finance. Volgens het bedrijf zou persoonlijk financieel beheer hierna nooit meer hetzelfde zijn. Klopt dat?

Toshl bestaat al enkele jaren en staat regelmatig helemaal bovenaan de lijstjes met interessante mobiele apps. In 2013 ontving het bedrijf zelfs de Prix Europa voor de beste start-ups van de sector handel, financiën en betaaloplossingen.

De app met een cycloop als symbool toonde zich tot nu toe in staat om je uitgaven en inkomsten op te volgen (met persoonlijke markers), budgetten op te stellen, uitgavenpercentages te vergelijken en je eerdere financiële gedrag in kaart te brengen. Met een (te betalen) “pro”-versie kon je simultaan meer dan twee budgetten beheren of foto’s en betaalbewijzen in je online boekhouding verwerken.

Versie 2.0 maakt schoon schip met het verleden. Momenteel werkt ze nog maar alleen op een iPhone en op het web (via een computer). Toshl zelf heeft het over een complete herinterpretatie en heropbouw van het oorspronkelijke product op basis van de suggesties en commentaren van de gebruikers. Je kan nu ook plaatsen, foto’s en aanmaningen toevoegen en filteren op rekening, categorie, tag of plaats. Je krijgt toegang tot de app nadat die je vingerafdruk heeft herkend (TouchID). Ook de voorstelling van de gegevens op het scherm is gewijzigd. Dat het om dynamische budgetten gaat, blijkt onder andere uit de automatische aanpassing van de inkomsten.

Met deze nieuwe versie is er maar één probleem: als gebruiker moet je je gewoontes helemaal aanpassen. De start-up is zich bewust van eventuele aanpassingsmoeilijkheden en ontevredenheid. Het bedrijf heeft het openlijk over synchronisatieproblemen bij de overgang naar de nieuwe versie en wil daar ook wat aan doen. Het legt de nadruk op een goede communicatie met haar klanten. Er werden bijvoorbeeld diverse tutorials gecreëerd die alle nieuwe functies uitleggen. De app zou in de loop van 2016 beschikbaar zijn voor Android en Windows Phone.