Tweets en financiële analyses

Op 24/02/14
Deel via

Eikon, de tradingservice trading van Thomson Reuters, beschikt over tools die waarden kunnen analyseren op basis van de informatie die op Twitter circuleert.

In 2013 maakte Twitter voor het eerst zijn opwachting op Wall Street dankzij een overeenkomst met Bloomberg. Sindsdien maken tweets deel uit van de informatieservice van Bloomberg via een monitoringtool voor de ‘buzz’ op sociale media over de bedrijven die door de abonnees worden gevolgd.

Thomson Reuters ziet het groter en mikt op de big data door op zijn beurt Twitter-feed te integreren. Zijn dienst Eikon, die in 2010 boven de doopvont werd gehouden, geeft toegang tot informatie zoals het nieuws, transacties, opzoekingen en financiële analyses. Eikon telt al meer dan 120.000 gebruikers. Sinds 3 februari integreert het persagentschap Reuters de Twitter-gegevens om follow-upindicatoren van de markt te genereren op zijn analytics platform. Hierdoor krijgen ze een overzicht van het aantal berichten – positief, neutraal of negatief – die gebruikers twitteren over beursgenoteerde waarden, met name door zich te baseren op StockTwits, een site om in real time beursinformatie te delen. Via zijn interface biedt Eikon een overzicht van het ‘beleggersgevoel’ over een beursgenoteerde waarde door datamasses te benutten.

Meer dan 50% van de makelaarskantoren raadplegen Twitter, zo blijkt uit een analyse die gepubliceerd werd door Aite Group. Ze doen dat met behulp van een automatische analyse van de informatiestroom. Al is het systeem niet sluitend: in april 2013 kelderde de Dow Jones-index met 143 punten na publicatie van foute informatie via de (gehackte) account van het persagentschap AP. Bij Thomson Reuters klinkt het voorzichtig maar vol vertrouwen: “Het is niet de bedoeling om met Eikon de beslissingen van beleggers ‘radicaal te veranderen’. Rekening houden met tweets lijkt vooralsnog meer vandoen te hebben met informatie vergaren over beurswaarden, dan wel met een zuivere analyse van de markt en van de bedrijfsresultaten.