Twitter, een financieel orakel

Op 02/10/15
Deel via

Om betere economische prognoses te kunnen opstellen, vertrouwt de Bank of England voortaan op … Twitter. Hoe ernstig is dat?

De Bank of England komt hier niet voor het eerst ter sprake. In november 2014 hadden wij het al over haar belangstelling voor de bitcoin, waar toen zo’n 20.000 burgers bij betrokken waren. In haar economisch en financieel kwartaalverslag was de centrale bank van oordeel dat de digitale munt en de manier waarop ze zich verspreidt reële toekomstkansen hadden, meer bepaald voor gewone betalingen.

Momenteel berijdt de Bank of England een andere stokpaardje: het belang van de 140 karakters lange Twitter-berichtjes. Ze spoort haar “data scientists” aan om het netwerk te bekijken als een barometer van de lokale of zelfs de wereldeconomie.

Op een blog die het woord geeft aan medewerkers van de instelling lezen wij dat voortaan nieuwe informatiebronnen zullen worden aangeboord om economische voorspellingen te verfijnen. Wereldwijd worden er elke seconde 6.000 tweets gepubliceerd, dat zijn er 350.000 per minuut, 500 miljoen per uur en 200 miljard per jaar. Een Twitter-analyse geeft dus op elk ogenblik en overal de heersende trends, wat bij de traditionele media niet mogelijk is. De ononderbroken datastroom, 24 uur per dag en 7 dagen per week, maakt het mogelijk om naar indrukken en meningen te peilen, vóór, tijdens en na belangrijke gebeurtenissen op markten, overal op onze planeet.

In theorie klinkt zo’n analyse aantrekkelijk, maar ze stelt ook heel wat problemen. De gegevens die van netwerkgebruikers afkomstig zijn, hebben geen statistische waarde en het is dus niet eenvoudig of zelfs ronduit onmogelijk om de resultaten en de content die zoveel diversiteit weerspiegelen correct te interpreteren …