Uber-scenario voor de banken?

Op 09/01/16
Deel via

Maken de nieuwe technologieën het leven voor de banken bijna onmogelijk? Ja, zegt de vroegere baas van Barclays. Maar niet alle marktspelers zijn het daarmee eens …

Minder werknemers, minder kantoren. Antony Jenkins, die lange tijd in Groot-Brittannië aan het hoofd stond van Barclays, denkt dat er over tien jaar 50% minder mensen zullen werken in de banken. De reden daarvoor is wat hij een “Uber moment” noemt, naar het bedrijf dat er met een eenvoudige mobiele app in geslaagd is het personenvervoer zowat overal ter wereld op zijn kop te zetten. Jenkins verklaarde aan Reuters dat “de technologie een kracht is die je onmogelijk kan tegenhouden, maar met een positief gevolg: een betere klantenservice”.

De grootste uitdaging waar de banken momenteel mee worstelen, is volgens hem de juiste profielen aantrekken, mensen met kennis en ervaring van de nieuwe technologieën. Dat dit maar moeizaam lukt, komt door de bijna natuurlijke aantrekkingskracht die uitgaat van de grote webbedrijven, onder andere in Silicon Valley. Is het een kwestie van loon? Niet echt. “De banken kunnen alleen aan het langste eind trekken, als ze plekken worden waar het goed is om te werken en waar mensen zich kunnen ontplooien en grootse dingen verwezenlijken.”

Is het nog mogelijk om aan een Uber-scenario te ontsnappen? De banken moeten niet alleen hun inspanningen op mobiele apps richten, maar “hun klanten durven te ontmoeten waar die zich bevinden in de mobiele wereld, met name op ontspanningssites en mobiele netwerken”, zegt Daniel Latimore, onderzoeker bij Celent.

Maar niet iedereen deelt zijn mening! Ron Shevlin, onderzoeksdirecteur bij Cornerstone Advisors, vindt de term Uber-scenario bijvoorbeeld helemaal niet goed gekozen. “Uber heeft een gefragmenteerde markt geconsolideerd, maar dat heeft niets te maken met de situatie in de bankwereld.” Hij erkent dat de nieuwe technologieën een bedreiging vormen voor de traditionele modellen, maar hij legt ook uit dat de klassieke banken nu de taak hebben om innovaties te integreren en te consolideren, onder andere onder druk van de fintech.