Vaarwel TapIt, welkom MobilePay P2P

Op 09/09/15
Deel via

In Zwitserland laat MobilePay P2P klanten voortaan geld overmaken via hun smartphone. Zal deze nieuwe dienst slagen, terwijl TapIT er het bijltje bij neerlegt? En waarom komt mobiel betalen zo moeilijk van de grond in het land van de banken?

Je zou het tegenovergestelde verwachten, maar het heeft lang geduurd voor ook Zwitserland zich aan mobiel betalen waagde. Toch was in de zomer van 2014 alle hoop gevestigd op TapIt. Het was de eerste app voor contactloze mobiele betalingen via je smartphone op de Zwitserse markt. Een jaar later blijkt het product weinig smartphonegebruikers te hebben overtuigd. Het houdt ermee op en zal na juni 2016 niet meer beschikbaar zijn.

Dit opent meteen perspectieven voor andere spelers, zoals de coöperatieve bank Migros. Aan de website P2P.Ch is nu ook een mobiele app voor Android en de iPhone toegevoegd. Met MobilePay P2P kunnen smartphonegebruikers geld overschrijven in een uiterst flexibel en eenvoudig formaat en ze hoeven daarvoor niet eens klant bij de bank te zijn! Voor transacties is geen enkele inschrijving vooraf nodig.

Hoe werkt het systeem? Om geld te versturen of te ontvangen, hoef je alleen maar het mobiele telefoonnummer van je “transactiepartner” te kennen. Vanwaar komt het geld? Je kan kiezen tussen je kredietkaart of je PayPal-account. Een dergelijke service zat vroeger al in de Mobile Banking-app van de Migros Bank, maar was toen exclusief voorbehouden voor klanten. Voortaan hoef je geen klant meer te zijn om de MobilePay P2P-oplossing te gebruiken, want het is een autonome dienst geworden. De nieuwe versie biedt nog extra voordelen, zoals de gegevens van je rekeningen en kredietkaarten registreren of mobiele telefoonnummers importeren vanaf je contactenlijst. De limiet voor overschrijvingen ligt momenteel op 100 Zwitserse frank (92 euro).

Gebruikers hoeven geen jaarlijkse of transactiekosten te betalen, verzekert Migros. En het is momenteel Migros dat de kosten van derden - voor betalingen via je kredietkaart of PayPal-rekening - voor zijn rekening neemt, waarschijnlijk om de service op grote schaal ingang te doen vinden in een land dat tot nu toe niet warmt loopt voor mobiele betalingen.