Verslaafd zijn aan bass is puur natuur

Op 02/05/16
Deel via

Bass verslaafd? Geen zorgen, je bent noch uniek, noch ziek. Je kan er niks aan doen. Het is compleet natuurlijk.

Wie herinnert zich "Totally Addicted To Bass" van Puretone? Helemaal vanuit het zonnige Australië, bestormde deze aanstekelijke drum'n'bass geladen pop track in 1998 de charts. Je was ongetwijfeld niet de enige die ooit instemmend knikte bij het horen van die titel, en misschien ook bij het nummer zelf.  

Waarom krijgen we allemaal een onbeschrijfelijk euforisch gevoel als de bass dropt? Er zijn blijkbaar structurele en neurologische redenen waarom muziek bass nodig heeft.  

In een 'History of The Science and Art of Music' (1880) wordt bass omschreven als de basis waarop de melodie rust en bepalend is voor de richting ervan.  Deze structuren vinden we al terug in de muziekgeschiedenis van verschillende culturen zoals klassieke Oost-Indische muziek. Het gaat dus niet enkel over hedendaagse pop, dance, jazz en blues.  

Een onderzoek van 2014 aan de McMaster Institute for Music and the Mind in Canada toont aan dat onze hersenen zodanig zijn uitgerust dat zij beter lage bastonen opvangen. 35 deelnemers werden aan een EEG machine gekoppeld om hun hersenactiviteit te meten terwijl ze luisterden naar 2 soorten pianonoten die tegelijkertijd werden afgespeeld. Een hoge en een lage toon. Af en toe werden een aantal noten een fractie van een seconde te vroeg gespeeld. Proefpersonen konden beter de 'foutjes' in lage tonen opvangen, dan die in de hoge tonen. Hun hersenen vertoonden op dat moment ook meer activiteit.  

Verder werd hen ook gevraagd om met hun vingers mee te tikken op het ritme van de muziek. Deelnemers pasten gemakkelijker aan de lage tonen aan. Probeer dit thuis maar eens.  

Maar bass geeft ons ook een gevoel van power. In een studie van Northwestern University werd duidelijk dat bass geassocieerd wordt met dominantie. Testpersonen kozen automatisch meer kracht-gerelateerde woorden om zich uit te drukken na het beluisteren van bass music.  

The Verge maakte hierover ook een coole video:


Conclusie? Al wie beweert elke vorm van harde, pompende bassen af te wijzen en zweert bij klassieke instrumenten, jullie kunnen er niet aan ontsnappen. Je brein is ervoor gemaakt. Dus wie ervan overtuigd is geboren te zijn met een liefde voor bass muziek, heeft het bij het rechte eind.

En om dit extra te onderstrepen, hebben we ook nog een wedstrijd waarbij we een Subpac M2 weggeven. Dus laat maar eens zien hoe bass verslaafd je werkelijk bent en klik hier om deel te nemen.