Vertel eens opa, wat is dat, cash?

Op 03/01/16
Deel via

Jullie kinderen zullen geen flauw idee meer hebben van wat cash geld is, zei de baas van Apple onlangs tegen studenten. Daar heeft Apple zelf natuurlijk ook de hand in. Hoe zal het in zijn werk gaan?

Volgens Payments UK gebruikt nog meer dan de helft van de consumenten in het Verenigd Koninkrijk cash. De Britse organisatie erkent wel dat de populariteit van biljetten en munten daalt, onder andere door de opkomst van oplossingen zoals Apple Pay of Google Wallet/Android Pay. Dat is helemaal naar de zin van Tim Cook, de CEO van Apple, die onlangs een vraag van studenten in het Trinity College in Dublin met een straffe uitspraak beantwoordde: “Jullie kinderen zullen niet meer weten hoe een bankbiljet eruitziet.”

Volgens hem zal cash geld sneller van het toneel verdwijnen dan verwacht. En meteen prees hij ook de grotere veiligheid van Apple Pay in vergelijking met een bankkaart (met magneetstrook of geheime code): de gegevens blijven privé en de encryptieketen heeft nergens een zwakke schakel, zelfs niet voor de overheden.

En zijn de klanten ook klaar voor die omwenteling? Steeds meer mensen staan ervoor open. Deze herfst bleek uit een peiling van Lloyds Bank dat 39% van de Britten ervan overtuigd is dat zij over een jaar of tien geen bankbiljetten en muntstukken meer nodig zullen hebben.

Hoe zit het in België? Wij verwijzen naar een studie uit mei 2015, die wij voor jou hebben ontleed. Daarin staat dat de doorbraak van mobiele applicaties het begin is van een samenleving met steeds minder cash en de opkomst van virtuele betaalmiddelen. Bijna de helft van de Belgen gebruikte in 2015 minder cash dan een jaar eerder. En meer dan 40% van de Belgen meent dat die evolutie zich ook in 2016 zal doorzetten!