Viaflats, het nieuwe platform om een kot te huren

Op 17/07/16
Deel via

Heb je nog geen kot voor het nieuwe academiejaar? Dan is het nieuwe huurplatform Viaflats, dat onlangs in België werd gelanceerd, misschien iets voor jou.

Als drie studenten uit Maastricht de handen in elkaar slaan om andere studenten aan huisvesting te helpen, dan krijg je Viaflats. Dit nieuwe platform strijkt nu ook neer in België. Momenteel biedt het bij ons alleen koten in Brussel en Luik aan, maar daar zouden geleidelijk andere steden bij komen. En als je een Erasmus-uitstap ziet zitten, dan is het goed om te weten dat Viaflats ook in Maastricht, Groningen, Rijsel, Milaan en Rotterdam studenten onderdak biedt.

Een kwaliteitskot op 30 seconden

Het fijne aan Viaflats is dat je er op 30 seconden een kwaliteitsvol kot kan huren, voor één tot maximaal twaalf maanden. Het nieuwe platform wil zich immers vooral onderscheiden door snelheid en kwaliteit.

Vóór een kamer te huur wordt aangeboden op het platform, komt een medewerker van Viaflats poolshoogte nemen. Hij bekijkt alles, zowel de veiligheid als de uitrusting, maar ook de lichtinval, eventuele geluidshinder, ligging, faciliteiten in de omgeving, bereikbaarheid van universiteit of hogeschool, enz.

Zelfs de gepubliceerde foto’s van elk kot worden gemaakt door de fotograaf van het platform en niet door de eigenaars! Je kan niet voorzichtig genoeg zijn … De eigenaars dienen trouwens een contract met Viaflats te sluiten en ze zijn verplicht binnen 24 uur te reageren op je vraag of je het kot kan huren.

Opgelet voor de reservatiekosten

Eigenaars hoeven niets te betalen om hun kot te huur aan te bieden op Viaflats, maar dat geldt niet voor de huurders. Die betalen € 165 tot 250 eenmalige reservatiekosten. Als student hou je daar maar beter rekening mee in je budget. Die kosten krijg je alleen maar terugbetaald als het kot niet aan je verwachtingen beantwoordt. En dat gebeurt zelden! Je moet iets overhebben voor een kwaliteitskot …

Ook goed om te weten: zodra het huurcontract ondertekend is, regelen huurder en eigenaar alles onderling (documenten uitwisselen, huur betalen, enz.). Eigenlijk geeft Viaflats je een beetje de indruk dat je met Airbnb te maken hebt, maar dan zonder de onprettige verrassingen. 

Andere platformen om een kot te vinden