Vijf onmisbare check-ups voor je op reis vertrekt

Op 05/07/18
Deel via

Better safe than sorry! Waar je vakantie je ook naartoe brengt, bereid je goed voor op je vertrek. Zo kun je volop van je vakantie genieten.

Je gaat op reis en je neemt mee… Je favoriete party outfit en je nieuwste T-shirts. Tenzij je kiest voor een ritsbroek en een paar stapschoenen, aangevuld met een flashy fleece natuurlijk. Alle gekheid op een stokje, waar je ook naartoe gaat en of je nu gaat zonnen, feesten of hiken, voor je begint te pakken zorg je er best voor dat je de volgende dingen in orde hebt. Zo bespaar je jezelf een hoop gedoe ter plaatse!

Controleer je reisdocumenten

Het klinkt wellicht evident, maar je zou versteld staan hoeveel mensen op de valreep hun vertrek moeten uitstellen omdat hun paspoort niet (lang genoeg) meer geldig is. Kijk dus tijdig én grondig na welke reisdocumenten voor jouw bestemming vereist zijn. Als je vliegt, check dan ook de policy van de luchtvaartmaatschappij om te kunnen inchecken.

Voorzie (lokale) cash en een creditcard

Ook als je een all-in geboekt heb, is het belangrijk dat je cash meeneemt. Da’s altijd nuttig voor noodgevallen en… om fooi te geven natuurlijk. Neem een minimaal bedrag in de plaatselijke munt mee en vergeet je kredietkaart of prepaid kaart niet. De meest actuele wisselkoersen vind je hier.

Check je ziekte- en reisverzekering

Vraag tijdig na bij je ziekenfonds welke documenten je nodig hebt voor eventuele dokters- en ziekenhuiskosten. Sluit indien nodig een extra reisverzekering af (bv. van Europ Assistance), zo kun je gedurende je hele vakantie op beide oren slapen.

Voorzie een adapter

Niets zo vervelend als ter plaatse vaststellen dat je stekkers niet in de beschikbare stopcontacten passen. En geloof ons vrij: dat kan zelfs binnen Europa. In Groot-Brittannië en Italië (afhankelijk waar je zit) bijvoorbeeld worden andere stekkers gebruikt dan bij ons. Hetzelfde geldt voor de States, om maar een paar bekende voorbeelden te geven. Kijk dus in je reisgids en voorzie een adapter indien nodig. Er bestaan handige universele systemen, maar als je die op de luchthaven aanschaft, let er dan op dat je de juiste versie koopt (dus een adapter om Belgische toestellen in te pluggen op internationale elektriciteitsnet en niet andersom).

Zoek de gegevens van de Belgische ambassade of het consulaat ter plaatse op

Hopelijk is het niet nodig, maar het kan voorkomen dat je op je vakantiebestemming de hulp van de Belgische overheid nodig hebt. Ons land is in de meeste landen vertegenwoordigd door een ambassade of een consulaat. Een up-to-date lijst vind je hier. Bekijk voor je vertrekt ook nog het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

En tot slot: stop een reisgids, roman en notitieboek in je handbagage. Net zoals extra ondergoed voor een dag. Dan ben je echt op alles voorzien!