Virale filmpjes zijn schot in de roos

Op 04/10/12
Deel via

Om tegen lichtsnelheid te communiceren en uw imago een flinke duw in de rug te geven, kan niets op tegen een virale videocampagne. Banken gebruiken het kanaal meer en meer. Kijk maar naar BNP Paribas Fortis en haar gloednieuwe webserie ‘Sh*t applicants say in a job interview’. Meer dan 170.000 hits op YouTube na de uitzending van de eerste drie afleveringen. De miniserie van BNP Paribas Fortis geïnspireerd op de roemruchte video’s ’Shit girls say’ is een schot in de roos. De serie ging van start op 7 september. Vijf weken lang wordt per week een aflevering van ongeveer anderhalve minuut uitgezonden over de knotsgekke belevenissen van een kandidaat tijdens een sollicitatiegesprek. Een primeur voor een bank en voor een bedrijf in België. Op het einde van het minifilmpje wordt de kijker uitgenodigd om door te klikken naar de HR-Facebookpagina van BNP Paribas Fortis voor advies (tips & tricks) om zich voor te bereiden op een sollicitatiegesprek.

Doel van deze virale campagne: met de fans van BNP Paribas Fortis in dialoog treden, de de nabijheidsrelaties versterken en sympathie opwekken voor de bank als werkgever en dan in het bijzonder bij studenten (van 18 tot 25 jaar).

De video’s van BNP Paribas Fortis gaan dan wel over sollicitatiegesprekken, toch zijn ze niet bedoeld om nieuwe medewerkers over de streep te trekken. Sociale media (YouTube, Facebook, LinkedIn, Twitter) zijn voor de banksector meer en meer een uitstekend kanaal om te rekruteren, zoals blijkt uit het artikel van American Banker.

In het rijtje met webseries hebben we nog een voorbeeld uit Taiwan en twee voorbeelden uit Frankrijk.

TC Bank postte vorig jaar op het web een reeks filmpjes met een emotionele in plaats van humoristische ondertoon. Ze brengen het verhaal van echte ‘gewone mensen met buitengewone dromen’. Dream Ranger, de laatste aflevering, is het verhaal van vijf grootvaders die beslissen om een rondrit in Taiwan te maken met de motor om hun ondraaglijke bestaan te ontvluchten. Deze aflevering alleen al kon meer dan 4,1 kijkers bekoren. Andere afleveringen in deze reeks ‘For Ordinary People with Extraordinary Dreams’ zijn Power of Mother’s Love en The Principal. De hamvraag: is de bank echt in staat ons te helpen om onze dromen waar te maken?

Dichter bij ons lanceerde de Bank van de Post de webserie La Folle Journée de Julien. We volgen het wedervaren van deze student die door zijn liefje Sophie terug naar zijn moeder wordt gestuurd. Met de hulp van de internetgebruikers probeert hij haar opnieuw te veroveren. De bedoeling van de bank met dit filmpje en de specifieke website: een jonger publiek aanspreken.

De Banque Populaire plaatste de Olympische Spelen van Londen in de schijnwerpers op haar Facebook-pagina en op You Tube via de webserie Splendid. De zes video’s van één tot zes minuten tonen een jonge Française die op zoek gaat naar Engelsen die een ‘sportieve uitdaging’ willen aangaan die verband houdt met een iconische discipline op de spelen. De ludieke filmpjes werden uitgezonden aan de vooravond van de bewuste competitie, maar zonder veel succes.