Virtual Piggy, de PayPal van kinderen

Op 27/03/13
Deel via

Virtual Piggy is software waarmee kinderen aankopen kunnen doen op hun favoriete e-commercesites. De kredietkaart van hun ouders gebruiken is niet nodig, ze kunnen gewoon het geld gebruiken dat mama en papa op hun account hebben gestort. Een soort PayPal voor kinderen, dus!

Enkele jaren geleden spendeerden kinderen hun zakgeld nog in de winkel om de hoek, vandaag vinden ze het ook wel ‘s leuk om geld uit te geven … op het internet. De explosie van de online-aankopen door kinderen en adolescenten bewijzen dat (een op twee Franse kinderen online koopt; en 63 % van de 7-16-jarigen in het Verenigd Koninkrijk, al in 2010!).

Vanuit de bezorgdheid dat kinderen makkelijk geld kunnen uitgeven door dingen te kopen op het internet en tegelijk de financiële gegevens van het gezin prijs te geven, heeft Dr. Jo Webber Virtual Piggy opgericht. Virtual Piggy is het eerste beveiligde betalingssysteem voor min-18-jarigen dat onder toezicht staat van ouders en beantwoordt aan de Child Online Privacy Protection Act.

Hoe Virtual Piggy werkt? Ouders schrijven zich in op de site van Virtual Piggy, geven de gegevens van hun bankkaart door en creëren een account voor hun kind(eren). Daarna bepalen ze zelf de regels: uitgavenplafond, toegestane sites, aankoopalarmen, rapporten. Via een app op iPhone of Android kunnen de ouders ook de uitgaven volgen. Het kind kan naar zijn favoriete e-shops surfen en er zelf spullen kopen met een gebruikerscode en een wachtwoord. Voorwaarde is wel dat de handelaar Virtual Piggy als betaalmethode aanbiedt op zijn website (voorlopig zijn er dat een veertigtal). In het check-outproces van Virtual Piggy vraagt de koper nooit persoonlijke informatie aan het kind. Het leveringsadres, de kredietkaartgegevens en zelfs de familienaam vermelden de ouders zelf bij het aanmaken van de account van het kind en worden achteraf niet meer gevraagd.

Doel van Virtual Piggy is niet alleen kinderen een mogelijkheid aanreiken om hun zakgeld uit te geven, het is ook de bedoeling dat ze hun geld beter leren beheren. Elke gebruiker van een Virtual Piggy-account beschikt hiervoor over een gepersonaliseerde tabel die het maandelijkse uitgavenplafond, de uitgevoerde uitgaven en het vereiste bedrag om een specifiek product te kopen, vermeldt.

Virtual Piggy bestaat in de VS sinds maart 2012 en strijkt begin 2013 neer in Europa. Het bedrijf heeft begin februari zijn hoofdzetel geopend in Londen en viel in de prijzen op de jongste Finnovate Europe 2013 dat ook op dat moment in Londen plaatsvond.

Met de komst van deze PayPal voor jongeren zou je je kunnen afvragen waarom de bank- en financiële sector hier niet heeft aan gedacht. Het antwoord op deze vraag krijgen we van de medestichter en CEO van Virtual Piggy: “We zijn naar de banken gestapt in de veronderstelling dat het project hen zou interesseren, maar het verbaasde ons dat dat niet het geval was. Ze konden die jongerenrekeningen beschouwen als een manier om erg jonge klanten binnen te halen, maar ze wilden het risico niet nemen. Omdat een jongerenrekening meer geld kost dan opbrengt, zijn ze niet ingestapt. Gevolg: het ecosysteem rond onze oplossing is vrij beperkt. Momenteel zijn er niet genoeg actoren, maar we zijn getuige van de ontbolstering van een nieuwe, geconnecteerde generatie en de dingen gaan veranderen.” Banken zijn dan wel niet op de trein gesprongen, PayPal heeft geen seconde geaarzeld. In november vorig jaar ging Virtual Piggy in zee met PayPal Access (en zijn 117 miljoen actieve accounts) om de inschrijvingen, omzettingen en de verkoop van zijn klanten een boost te geven. “Door dit partnership kunnen alle houders van een PayPal-account de Virtual Piggy-service snel en veilig gebruiken, en hun gezin bovendien een veilige online-portefeuille aanbieden”, verduidelijkt Jo Webber.