Virtual reality en mobiele betalingen

Op 27/12/15
Deel via

Het bedrijf Vantiv ziet … wat wij nog niet zien. Het ontwikkelt een futuristische technologie om te shoppen en te betalen met een Oculus Rift-bril.

De toepassing van virtual reality op elektronische handel zou de volgende stap kunnen zijn om die handel verder te ontwikkelen. Het Amerikaanse bedrijf Vantiv is er in elk geval van overtuigd dat virtual reality de commerciële activiteiten in steeds meer sectoren kan ondersteunen. Vantiv stelde daarom zijn API’s ter beschikking van honderden externe ontwikkelaars. Op die manier kunnen app-ontwikkelaars uit de hele wereld putten uit de Vantiv-technologieën.

Om meer bekendheid te krijgen, ging het bedrijf nog een stap verder met een soort wedstrijd voor ontwikkelaarsteams: wie slaagt erin om de traditionele aankoopervaring door middel van virtual reality om te zetten in een 3D-aankoopproces dat de koper een totaalervaring biedt?

PayVR, een betaalplatform op basis van virtual reality, kwam als overwinnaar uit de bus. De consument zet een VR-bril met hoofdtelefoon op en loopt vervolgens rond in een virtuele winkel. Nadat hij alle voorgestelde producten langs alle kanten heeft bekeken, bevestigt hij zijn aankoop met een hand- of hoofdgebaar. Deze nieuwe omgeving is meer dan een aankoopplatform: ze legt met virtual reality de link tussen een fysiek verkooppunt en e-commerce.

De onderliggende gedachte is dat klanten deze nieuwe ervaring zo opwindend vinden, dat ze sneller en gemakkelijker tot een aankoop overgaan. Zodra deze VR-bril op de markt komt, zullen de aanbieders van betaaloplossingen zich ongetwijfeld op de sector van de online handel storten om er de ervaring van snelle of zelfs impulsieve aankopen te optimaliseren.

Vantiv begint ondertussen al de concepten te ontwikkelen die aan de basis liggen van deze nieuwe vorm van e-commerce.