VISA charmeert de ontwikkelaars

Op 06/03/16
Deel via

De toekomst is aan de programmeurs. Na de aankondigingen van MasterCard op CES 2016 moest VISA wel reageren. De kaartuitgever zet een grote stap in de richting van de ontwikkelaars. Zij krijgen gratis tools aangereikt op een zilveren schoteltje …

 

De hand die VISA uitsteekt, gaat gepaard met een oproep: “ Build with us ” (Ontwikkel samen met ons). Samenwerken met mensen die innovatie belichamen moet het financiëledienstenbedrijf de kans bieden om het ecosysteem waaraan het bouwt en dat de hoeksteen van zijn nieuw businessmodel vormt, te verfijnen en te voltooien.

VISA heeft al eerder laten zien dat het in staat is om disruptie in zijn business te integreren. Denk aan VISA Checkout, een systeem voor geïntegreerde betaling waarvoor je geen betaalgegevens moet invoeren, of aan de samenwerking met Stripe, dat de transacties op Twitter of Pinterest beheert. Uiteindelijk komt het erop aan om de kloof tussen fysieke en digitale betalingen te dichten.

 

Een van de nieuwe wapens die VISA in de strijd gooit, is het programma Visa Developer. De ontwikkelaars krijgen beschikken hiermee over meer dan 150 programmeerinterfaces. VISA haalt er geen rechtstreeks financieel voordeel uit, maar laat zien dat het bereid is te luisteren. De return komt er pas zodra de nieuwe apps, die tot stand kwamen dankzij de interfaces, de markt beginnen te veroveren. VISA hanteert dus een langetermijnstrategie die steunt op interoperabiliteit en de ontwikkeling van nieuwe e-commerce praktijken.

Voor VISA is deze grotere openheid een fundamentele fase in de omwenteling die de financiële sector momenteel doormaakt. PayPal deed eerder al iets gelijkaardigs met zijn One Touch-initiatief. Dat zette de regels voor “in-app” aankopen helemaal op hun kop door de mogelijkheid te bieden om binnen een mobiele app extra content te verkopen.

De nieuwe centrale positie van VISA - zowel ten dienste van de banken, de handelaars als de ontwikkelaars - zou van VISA de onmisbare schakel in de keten van waardecreatie op mobiele platformen moeten maken.