VISA ook voor 10- tot 18-jarigen

Op 28/01/15
Deel via

Prepaid betaalkaarten zitten in de lift, vooral bij jongeren, maar wat is momenteel het nut van een kaart … zonder bank? Anytime toont het voorbeeld met een aanbod voor 10- tot 18-jarigen.

Het bedrijf werd in 2012 opgericht door twee jonge ondernemers en het is in België gevestigd. Anytime levert een VISA-debetkaart en mobiele apps waarmee je je rekening beheert. Het hoofdkantoor van het bedrijf bevindt zich weliswaar in België, maar het is de Britse Raphaels Bank die de kaart uitgeeft. Ze is overal in Europa beschikbaar.

Je bestelt de Visa-kaart online of koopt ze in een winkel en maandelijks gaat er 3 euro aan kosten van je beschikbare saldo af. Je rekening herladen kan op allerlei manieren: gratis via een bankoverschrijving of maandelijkse afname, met 3,8% kosten via PayPal of een andere bankkaart. Als je meer dan 2.500 euro op je rekening zet, moet je een gedigitaliseerde kopie van een identiteitsbewijs opsturen om witwaspraktijken te vermijden.

De kaart is bruikbaar om online en in winkels te betalen. Je ontvangt in real time meldingen van al je uitgaven. Er is ook een optie die je in staat stelt om de betaalkaart in het buitenland te gebruiken.

Wat deze oplossing echt anders maakt, is het specifieke aanbod voor 10- tot 18-jarigen. Ouders kunnen met dit systeem een oogje in het zeil houden en alle uitgaven en transacties van hun kroost nagaan. Zij kunnen kiezen om via e-mail, sms of iPhone- en Android-meldingen op de hoogte te worden gehouden. Bij elke transactie staan het bedrag en de plaats van uitgave vermeld. De Anytime-rekening is niet gekoppeld aan de rekening van de ouders om het risico op inbraak te verminderen. Gaat de jongere uit de bocht, dan kan een ouder de klaart blokkeren.

Maar is dit wel echt een kaart die helemaal losstaat van de traditionele bankdiensten? Niet helemaal, al doet de uitgever zijn best om niet te vermelden dat je voor het herladen van je rekening nog altijd een andere kaart of een andere bankrekening nodig hebt.

Anytime is beschikbaar via pc, smartphone en tablet (iOS en Android, niet Windows Phone). En absoluut niet uitsluitend voor 10- tot 18-jarigen. Er bestaan ook Anytime-kaarten waarmee werknemers hun onkostennota’s betalen, om te sparen voor een bepaald evenement of een aankoop, om geld naar familieleden in het buitenland te sturen, om brandstof te kopen, enz.