Vaarwel major labels. Dit is waarom artiesten liever zélf het heft in handen nemen.
Van producers en bescheiden elektronische artiesten die zonder waarschuwing onaangekondigd een remix, een mixtape, een EP of zelfs een volledig album online te grabbel gooien kijken we al lang niet meer op. Maar wat als ook megasterren als Frank Ocean, Beyonce en Kanye hun nieuwe stuff zomaar met de wereld delen, zonder label? Het einde van muziekreleases as we know it?
‘Blonde’ van Frank Ocean, ‘Anti’ van Rihanna en ‘The Life Of Pablo’ van Kanye West. Drie gigantische releases van regelrechte megasterren die zonder enige vorm van promo of reclame op de fans zijn losgelaten. Soms in samenwerking met een streamingdienst (Tidal of Apple Music) of zelfs een tv-kanaal (‘Lemonade’ van Beyonce via HBO), en soms los van alles en iedereen (jij daar, M.I.A.). Welkom in 2016, het jaar waarin de grote labels ook de blockbuster releases uit hun handen zagen glippen. Hoe komt dat? Waarom nemen zowel minder bekende als heel bekende artiesten het heft steeds meer in eigen handen?
- De allerbelangrijkste reden is het terugwinnen van de controle over een release. Zeker voor notoire perfectionisten als Frank Ocean of Kanye West is dat een zegen. De strikte deadline voor een fysieke release is nodig voor het persen van miljoenen cd’s tegen die ene datum, terwijl een digitale, onafhankelijke release de artiest absolute vrijheid geeft – meer dan enkele bestanden uploaden is het niet. Kanye bleef zelfs na de release party van ‘The Life of Pablo’ nog sleutelen aan z’n tracks.
- Albumreleases zijn al lang niet meer de belangrijkste inkomstenbron voor artiesten. Meer dan ooit moeten albums de artiest als merk in de markt zetten, versterken ze zijn imago en dienen ze als visitekaartje. Major labels zijn hun credibility al even kwijt...
- Labels blijken ook soms gewoon niet de makkelijkste jongens te zijn en delen niet noodzakelijk dezelfde artistieke doelstellingen dan artiesten. Platen verkopen is nu eenmaal een bikkelharde business. Vraag dat maar aan Azealia Banks, Radiohead of zelfs Prince, die op een dag dan maar besloten hun nieuwste stuff gratis op het net te gooien.
- Streaming is meer dan ooit de regel, en niet langer de uitzondering. De vraag is niet langer of je jouw muziek streamt, wel via welke streamingdienst. Artiesten hebben niet langer een label nodig om een wereldwijd publiek te bereiken. De concurrentie tussen pakweg Spotify, Apple Music en Tidal is dan ook snoeihard geworden, met exclusief materiaal dat enkel door betalende abonnees kan worden beluisterd.
- Je verliest geen fans. Integendeel. Buiten geruchten en mysterieuze Tumblr-boodschappen werd ‘Blonde’ van Frank Ocean op geen enkele manier gepromoot. Toch schoot de plaat meteen na de release als een komeet naar de top van de hitlijsten.