Waarom geen Apple-kredietkaart?

Op 22/10/14
Deel via

Tim Cook, de grote baas van Apple, gaf een interview van twee uur op een Amerikaanse zender. Hij legde uit waarom het bedrijf in zee ging met VISA, Mastercard en American Express in plaats van zelf een kredietkaart uit te geven.

Het lange gesprek dat Tim Cook had met Charlie Rose is te bekijken op de website Hulu, maar wegens geografische beperkingen krijg je niet het hele interview te zien. Ook op YouTube verschenen verscheidene passages. Wij filterden voor jou zijn belangrijkste aankondigingen en uitspraken, nu Apple Pay in oktober in de Verenigde Staten wordt gelanceerd (en begin 2015 naar Europa komt).

Veel waarnemers vroegen zich af waarom Apple zich niet “disruptive” opstelt en de markt niet openbreekt met zijn eigen kredietkaart in plaats van VISA, Mastercard en American Express als partners te nemen. “Weet je, mensen zijn gehecht aan hun kredietkaart,” verdedigde Tim Cook zich. “Bijvoorbeeld omdat ze zo punten sparen of miles vergaren om te reizen. Wij hebben de sector geobserveerd en onze conclusie luidde: mensen houden van dat gedeelte van de betalingsketen, ze houden van hun kaarten. Wij willen het onze gebruikers zo gemakkelijk mogelijk maken. Wat willen zij? Geen portefeuille meer moeten meezeulen, om twee redenen. Ten eerste riskeer je elk ogenblik om die kwijt te raken. Ten tweede is er altijd een risico wanneer je je bankkaartnummers in het openbaar toont. Wij hebben dus de zwakke plekken uit het model gehaald met een nieuwe, onkraakbare beveiligingslaag: biometrische herkenning via TouchID, een vingerafdruksensor. Je behoudt gewoon je kaarten, ze worden alleen gevirtualiseerd op je smartphone. Wij wilden geen toegang krijgen tot persoonlijke gegevens. Het interesseert ons niet waaraan je je geld spendeert, wat je koopt of op welke plaats je overnacht. Wij zijn een tussenpersoon. In tegenstelling tot sommige anderen vergaren wij geen persoonlijke informatie. Kortom, wij hebben behouden waar de mensen om geven en wij hebben gedaan wat nodig was om de kaarten veiliger te maken.”