Waarom niet even “chatten” met je bank?

Op 03/02/16
Deel via

Online een gesprek voeren met bankadviseurs is al een hele tijd mogelijk. Het Canadese Tangerine gaat nog een stap verder met beveiligde bankdiensten die in real time rechtstreeks in een chatvenster ter beschikking staan.

De Canadese bank Tangerine, het vroegere ING Direct Canada, wil de mogelijkheden van de chatfunctie uitbreiden en er een volwaardig instrument voor de bankrelatie van maken. Als chatten in een bankomgeving al wordt gebruikt, dan gebeurt dat nu om informatie uit te wisselen. Tangerine gooit het over een andere boeg: het stelt zijn twee miljoen klanten een beveiligd platform ter beschikking om in real time allerlei bankverrichtingen en -transacties uit te voeren. Het platform, dat door IBM werd ontwikkeld, functioneert momenteel op de website van de bank en de uitbreiding naar een mobiele app is voor binnenkort gepland.

Tangerine laat hiermee zien dat het van plan is om de hele werking van de bank tegen het licht te houden vanuit het standpunt van de klantenrelatie. De bank kijkt daarvoor naar de nieuwe communicatiemiddelen waaraan de klanten voorrang geven en biedt ze dan een eenvoudige en snelle oplossing van hoge kwaliteit. Zo volstaat het om in te loggen op je bankrekening om meteen ook toegang te krijgen tot de chatfunctie, inclusief identificatie en authenticatie. Een bank die haar klanten via tekstberichten laat communiceren (en dus niet langer via de telefoon, want dat zou echt wel oubollig zijn) beschikt over een concurrentievoordeel. En dat is mooi meegenomen in deze sterk concurrerende omgeving.

Wat telt, is dat banken het echt over een andere boeg gooien om zich aan de nieuwe eisen aan te passen en voor de relatie met hun klanten resoluut nieuwe tools gebruiken.