Wallet, vriend of vijand van de banken?

Op 19/07/15
Deel via

Als elke keten en elk merk met een eigen betaal-app komt, wat hebben de banken dan nog te bieden?

In de Verenigde Staten werd in het eerste kwartaal van 2015 voor 1 miljard dollar betaald met de mobiele app van Starbucks! Dit succes komt niet uit het niets aangewaaid. Starbucks is een van de pioniers van de mobiele betalingen. Hun portemonnee zou trouwens een van de meest efficiënte in de Verenigde Staten zijn.

En dat brengt BizJournals op deze vraag: als alle ketens dergelijke initiatieven nemen, wat rest er dan nog voor de banken? Het antwoord is genuanceerd.

“Tegenwoordig nemen de banken het op tegen verscheidene concurrenten: enerzijds de grootdistributie, anderzijds oplossingen voor mobiele betalingen. De nieuwkomers maken dankbaar gebruik van nieuwe technologieën om een plaatsje te veroveren op domeinen waarop de bank niet onmisbaar is”, aldus Al Dominick, CEO van Bank Director.

“Klanten hebben hun bank nog altijd nodig, om geld af te halen of te deponeren, maar dat zijn transacties met een kleinere waarde,” meent hij. “Klanten beschouwen banken niet als hun bevoorrechte partner voor hun persoonlijke financiën. Maar hun rol is niet uitgespeeld. Kijk maar naar de mobiele elektronische portefeuilles. Die zijn niet altijd even goed gereguleerd als de bankrekeningen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de bescherming van het gedeponeerde geld?”

“Die kaart moeten de bankinstellingen volop uitspelen”, zegt Paul Hickman, CEO van de Arizona Bankers Association. Hij argumenteert dat het geld van klanten veiliger door de banken beheerd wordt, ook al zit dat geld steeds meer in een “mobile wallet”, die hij als een soort verlengstuk van een bankrekening beschouwt.

Al Dominick voegt eraan toe dat 70% van de particulieren vindt dat een goed ontworpen mobiele app het vertrouwen in en de belangstelling voor de banken kan herstellen: “Elke bank kan dat doen, van de kleinste tot de grootste. De mensen willen 24 uur per dag aan hun geld kunnen. Het paradigma is verschoven.”

Dat is ook de mening van Bank of America: de bank investeerde vorig jaar bijna 500 miljoen euro in de ontwikkeling van mobiele apps. Ze wil een stevige greep behouden op een landschap dat sinds de opkomst van het mobiele internet sterk is geëvolueerd.