Wanneer en waarom lees je e-mails van je bank?

Op 02/06/14
Deel via

E-mail is een waardevolle tool waarmee je op een correcte manier moet omgaan. Ziehier de trends in wat we in de bankwereld e-mailmarketing noemen. En waarom dat net voor jou van belang is.

We ontvangen dagelijks newsletters en andere commerciële e-mails. Voor banken en verzekeraars is dat medium des te complexer, omdat klanten erg volatiel zijn (ze kunnen namelijk makkelijk van bank veranderen).

DigitalMailer analyseerde een jaar lang de ‘bruto’ gegevens van zijn klanten, met name banken en kredietinstellingen in de Verenigde Staten, om er iets wijzer van te worden. Die kunnen je persoonlijkheid weerspiegelen als je bijvoorbeeld digitaal solliciteert.

We zetten vier bijzonder veelzeggende elementen op een rijtje.

1. De ochtendstond heeft goud in de mond

Banken die e-mails versturen ‘s morgens vroeg mogen zich in de handen wrijven. Zij zien het aantal geopende mails stijgen tot 38,38%. Nochtans sturen de meeste banken vandaag mails rond 11 uur ’s morgens en daardoor wordt slechts 30% gelezen. Waarom ochtendlijke mails het veel beter doen? Blijkbaar is dat het moment bij uitstek waarop mensen beslissen hun mails door te nemen voor ze aan de dag beginnen.

2. Niet te vaak

Hoe meer banken e-mails sturen, hoe minder de statistieken in hun voordeel uitdraaien. Een goede dosering is dus geboden. Banken die het meeste succes oogsten, sturen jaarlijks 25  tot 50 mails (36% wordt geopend). Dat is minder dan 1 mail per week. Voor meer dan 1.000, zakt het aantal geopende mails tot 19 %.

3. Op dinsdag? Vreemd idee!

De meeste banken sturen gewoonlijk mails op dinsdag. Niet dat er op die dag rampzalig weinig mails geopend worden, zeker niet, maar maandag blijken toch beter te werken: 30 % op maandag, 24 % op dinsdag. Zaterdag is met slechts 17% een zwarte zone.

4. Behandel me niet als Jan Modaal.

Hoe langer de mailinglists (anders gezegd : het aantal mensen naar wie de mail gestuurd wordt), hoe onpersoonlijker de boodschap en hoe … kleiner het succes. Persoonlijke boodschappen doen het uitstekend.