Wat als Facebook ook je bank wordt?

Op 02/06/14
Deel via

Na Paypal en Google Wallet heeft ook Facebook grote ambities om uit te groeien tot jouw virtuele portefeuille. Klaar om te ‘liken’?

Voor één keer schrijft Europa zelf geschiedenis. Facebook heeft de Ierse wetgever gevraagd of het geld van zijn gebruikers mag bewaren. De bedoeling: betalingen uitvoeren via Facebook zonder dat je een bank nodig hebt. Het sociale netwerk wordt dan een financiële bemiddelaar, een beetje zoals een Paypal-account. Gaat de Ierse wetgever akkoord, dan moet Facebook dezelfde regels volgen als een traditionele bank.

Eigenlijk bestaat deze digitale portefeuille al. Door de gegevens van je bankkaart mee te delen, kun je spelletjes of opties in apps zoals Candy Crush kopen. Vorig jaar bracht deze functie 2,1 miljard dollar aan transacties op (1,45 miljard euro) volgens de Amerikaanse Securities and Exchange Commission.

Facebook wil veel verder gaan door een aanvraag in te dienen bij de regulatoren. Het idee is een elektronische overdracht van geld en middelen toe te staan tussen mensen met een account en, waarom ook niet, betalingen uitvoeren in gewone of virtuele winkels via de sociale account. Net zoals Paypal wereldwijd doet of Google Wallet in Noord-Amerika. Om het project alle slaagkansen te geven, snellen een heel aantal start-ups Facebook ter hulp: Moni Technologies, Azimo en TransferWise. Het gerucht gaat dat Facebook een van de oprichters van Azimo, een bedrijf gespecialiseerd in geldtransfers dat actief is in 195 landen, 10 miljoen dollar zou hebben aangeboden voor een overstap.

Volgens de Financial Times richt Mark Zuckerberg, CEO van de Amerikaanse gigant, zijn pijlen niet alleen op Europa in dit nieuwe avontuur. Hij mikt ook op de ontwikkelingslanden, die een enorm groeipotentieel hebben. India telt vandaag meer dan 100 miljoen Facebook-gebruikers, wereldwijd de grootste markt na de Verenigde Staten. In groeilanden zijn stortingen via sociale media zoals Facebook vandaag schering en inslag.