Wat als … je bank op Facebook lijkt?

Op 21/01/15
Deel via

Een dienstenaanbod dat meer weg heeft van Facebook dan van een bank? Dat is het goede voornemen van het Britse Starling voor 2015. De doelgroep? Al wie geen seconde zonder zijn “iPhone” kan …

Starling is bedacht door Anne Boden, een voormalig kaderlid van de Ierse bank Allied Irish Bank (AIB). Zij wil de kaarten van de Britse banksector eens flink dooreenschudden met een 100% kantoorloze en 100% mobiele bank, die tegen de zomer van 2015 operationeel zou moeten zijn.

Anne Boden studeerde eigenlijk informatica en kijkt misschien daarom zo gemakkelijk voorbij de grenzen van de klassieke banksector. Zij wil de 24- tot 35-jarigen bereiken. Dus haalt ze de mosterd bij de sociale media om er radicaal nieuw uit te zien. “Onze bank zal meer op Facebook lijken dan op een bankinstelling. Wij willen mensen bereiken die permanent met hun iPhone in de weer zijn”, verklaarde Tom Blomfield aan CityAM.

De eerste klanten zullen het moeten stellen met één dienst, een digitale lopende rekening, die in de lente operationeel zou zijn. Maar de oprichters hebben wel eerst nog 100 miljoen pond sterling aan kapitaal nodig om in Groot-Brittannië een volwaardige banklicentie te verkrijgen.

De markt is veelbelovend, bevestigt ook Anthony Thompson, de oprichter van Metro Bank, nog zo’n digitale “pure player”: “De grote banken bleken zich niet erg snel aan het digitale tijdperk aan te passen. Dat is trouwens ook niet evident. Zij worstelen immers met hun oude, archaïsche infrastructuur”, zegt hij enigszins spottend.

Wij zijn alvast erg benieuwd naar de “look-and-feel” van Starling. Zal deze mobiele bank evenveel succes boeken als haar grote voorbeeld, Facebook? Wordt vervolgd.